0
1
σχόλια
420
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών κατέχουν μόλις ένα 5%. Ένα τρέιλερ από το μέλλον ή μια παράδοση αιώνων;
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
23 Απριλίου 2019
Το μισό έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας ανήκει σε λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Αυτό αναφέρει ο Guardian που αποκαλύπτει στοιχεία που για καιρό έμεναν στην αφάνεια.

Η σχετική έρευνα αποκαλύπτει ότι περίπου 25.000 ιδιοκτήτες εκτάσεων, η πλειονότητα των οποίων είναι επιχειρηματίες και μέλη της αριστοκρατίας, έχουν υπό τον έλεγχό τους τη μισή χώρα. Ανάμεσα στους μεγάλους ιδιοκτήτες γης είναι η Βασίλισσα, ο Δούκας του Buccleuch και ο επιχειρηματίας James Dyson.

Τα αποτελέσματα της έρευνας χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά άνισα». Αν η συνολική έκταση της χώρας μοιραζόταν ισότιμα σε όλο τον πληθυσμό, κάθε πολίτης θα λάμβανε περίπου 4 στρέμματα γης – δηλαδή μια έκταση όσο και η Πλατεία του Κοινοβουλίου στο κέντρο του Λονδίνου.
 

Το ήμισυ της Αγγλίας ανήκει σε 25.000 ιδιοκτήτες γης

Η ιδιοκτησία γης συγκεντρώνεται εδώ και πολλά χρόνια στα χέρια λίγων. Ωστόσο η πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες ήταν δύσκολη. Η έρευνα έγινε χάρη στην ανάπτυξη των ψηφιακών χαρτών, ψηφιακών δεδομένων, αλλά και έπειτα από πίεση που ασκήθηκε από ακτιβιστές.

Ο κ. Jon Trickett, βουλευτής του Εργατικού Κόμματο, σχολιάζει το ζήτημα: «Η δραματική συγκέντρωση της ιδιοκτησίας γης είναι μια αναπόφευκτη υπενθύμιση ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι μια χώρα για λίγους. Η γη είναι πηγή πλούτου, επηρεάζει τις τιμές κατοικιών, αποτελεί πηγή τροφής και μπορεί να προσφέρει σε εκατομμύρια ανθρώπους».

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ: Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως το ήμισυ της Αγγλίας ανήκει σε 25.000 ιδιοκτήτες γης – λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της. Το 30% της ιδιοκτησίας παραμένει εδώ και αιώνες ανάμεσα στην αριστοκρατία και την κυβέρνηση. Σε αυτό υπολογίζεται πως πιθανών προστίθεται και ένα 18% που παραμένει αδήλωτο στο κτηματολόγιο. 17% της γης βρίσκεται στα χέρια εταιρειών. Ολιγάρχες και τραπεζικοί κατέχουν επίσης ένα 17%. Το 1.4% κατέχεται από το στέμμα και τη βασιλική οικογένεια. Φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως το National Trust και το Woodland Trust, κατέχουν συλλογικά το 2% της Αγγλίας, ενώ η εκκλησία αντιπροσωπεύει το 0,5%. Ένα 8,5% ανήκει στον δημόσιο τομέα. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών κατέχουν μόλις ένα 5%.

Ο Guy Shrubsole, συγγραφέας του βιβλίου στον οποίο αποκαλύπτονται τα στοιχεία, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα δείχνουν μια εικόνα που δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες. «Οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν απληροφόρητοι για το πόσο πολλή γη ανήκουν σε τόσο λίγους. Μερικές χιλιάδες δούκες και βαρόνοι διαθέτουν πολύ περισσότερη γη από ό, τι όλη η μεσαιωνική Αγγλία μαζί. Η ιδιοκτησία της γης είναι έντονα συγκεντρωμένη στα χέρια μιας μικροσκοπικής ελίτ».
 

Διαβάστε επίσης: 
Πληρωμή σε μπίρα στους ποδηλάτες
Σπίτια για ανθρώπους, όχι για επενδύσεις
Λυπούμεθα, η Μητρόπολη δεν ενδιαφέρεται για εσάς

εμφάνιση σχολίων