0
1
σχόλια
283
λέξεις
210
Το εγχείρημα ενός άστεγου που δημιούργησε θέσεις εργασίας από το τίποτα. Συνεισφέρουμε με ότι δεν χρειαζόμαστε πια
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
13 Μαρτίου 2019
Πώς τα βιβλία που πετιούνται στους κάδους, δημιουργούν θέσεις εργασίας για ανθρώπους που δεν έχουν στέγη; Με αλληλεγγύη και λίγη ευρηματικότητα. Έτσι ο κύριος Λεωνίδας Κουρσούμης δημιούργησε «το παλαιοπωλείο των αστέγων» ώστε να προωθήσουμε όλοι βιβλία και πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πια, εκεί που θα πιάσουν τόπο.

Όλα ξεκίνησαν όταν έμεινε ο ίδιος άνεργος και άστεγος, σε ηλικία 68 ετών. Πριν εργαζόταν σε εκδοτικό οίκο αλλά τα ένσημά του δεν έφταναν για να βγει στη σύνταξη. Ένα φιλικό του πρόσωπο του παραχώρησε προσωρινή στέγη στα Πατήσια. Τότε άρχισε να σκέφτεται τι μπορεί να κάνει ώστε να μην βρεθεί ποτέ ξανά σε τόσο δύσκολη θέση.

Έτσι του ήρθε η ιδέα του παλαιοπωλείου, μιας και ήδη έβγαζε λίγα χρήματα ψάχνοντας στους κάδους για βιβλία, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε στο Μοναστηράκι. Και μαζί με δύο φίλους του -που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα εργασίας και στέγης- έστησε το μικρό αλληλέγγυο παλαιοπωλείο, που ζητά να του χαρίσουμε όχι μόνο βιβλία αλλά και άλλα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πια (ρούχα και αντικείμενα), ώστε να αγαπηθούν ξανά από την αρχή, στηρίζοντας παράλληλα τρεις θέσεις εργασίας. Βεβαίως, αν η ιδέα εξαπλωνόταν, θα μπορούσε να δημιουργήσει κι άλλες.

Το κάλεσμα λέει τα εξής: «Στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας. Μαζεύουμε βιβλία, χρηστικά αντικείμενα, ρουχισμό κ.ά. Μπορείτε να προσφέρετε ό,τι δεν σας είναι απαραίτητο. Είναι η μαγιά για το Παλαιοπωλείο των αστέγων. Μπορείτε να φέρετε τις προσφορές σας στην αποθήκη της οδού Πειραιώς 132. Κάθε μέρα από 9 το πρωί έως 4 το απόγευμα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς».
 

Info: Παλαιοπωλείο των αστέγων, Πειραιώς 132, καθημερινά 9 – 4. Πληροφορίες: [email protected], τηλ. 6977.239766.


Διαβάστε επίσης:
Η Βιβλιοθήκη των φτωχών
Βιβλιοθήκη από τα σκουπίδια
Ο Σωτήρας των βιβλίων
εμφάνιση σχολίων