0
1
σχόλια
206
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
6.000 βιβλία πεταμένα. Μια δανειστική βιβλιοθήκη που γεννήθηκε στους κάδους αποκριμάτων
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
2 Φεβρουαρίου 2018

Μια ιδιαίτερη βιβλιοθήκη λειτουργεί στην περιοχή Çankaya στην Άγκυρα της Τουρκίας. Οι υπάλληλοι καθαρισμού του δήμου, έφτιαξαν μια δανειστική βιβλιοθήκη με πάνω από 6.000 βιβλία που μάζεψαν από τα σκουπίδια.

Στην αρχή τα έπαιρναν για προσωπική τους χρήση. Όταν όμως άρχισε να ανεβαίνει ο αριθμός βιβλίων που έβρισκαν πεταμένα σε δρόμους ή κάδους απορριμμάτων, σκέφτηκαν να τα μοιραστούν. «Από τη μια υπήρχαν εκείνοι που άφηναν τα βιβλία στους δρόμους κι από την άλλη υπήρχαν εκείνοι που έψαχναν για αυτά τα βιβλία . Κι έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε αυτή τη διαφορετική και μοναδική βιβλιοθήκη» λένε οι εμπνευστές της ιδέας.

Η κίνηση για τη δημιουργία μιας δημόσιας βιβλιοθήκης άρχισε να οργανώνεται με τη συμμετοχή κατοίκων, οι οποίοι, εκτιμώντας αυτή τη κίνηση, άρχισαν να χαρίζουν όσα βιβλία δεν ήθελαν πια. Τα νέα εξαπλώθηκαν και σύντομα άρχισαν να καταφτάνουν δωρεές από ολόκληρη τη χώρα.

Σήμερα, η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο τούβλων και διαθέτει πάνω από 6.000 βιβλία. Κάποια από αυτά είναι και σε άλλες γλώσσες ώστε να μπορούν να διαβάσουν και οι επισκέπτες από άλλες χώρες.  Η βιβλιοθήκη των σκουπιδιών συνεργάζεται με σχολεία, οργανισμούς, φυλακές κ.λπ. δανείζοντας τους χάρτινους θησαυρούς της σε όποιον το επιθυμεί ή το χρειάζεται.

εμφάνιση σχολίων