0
1
σχόλια
291
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Από τους πρώτους η Ελλάδα σε λαϊκισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
22 Φεβρουαρίου 2019
Ο απολυταρχικός λαϊκισμός έχει καθιερωθεί ως η τρίτη ιδεολογική δύναμη στην Ευρώπη και η χώρα μας φαίνεται πως τον αγαπά. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως προς το ποσοστό υποστήριξης απολυταρχικών λαϊκιστικών κομμάτων. Αυτό είναι το πόρισμα του φετινού Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού από το σουηδικό Ινστιτούτο Timbro.

Ο Δείκτης Απολυταρχικού Λαϊκισμού εξετάζει δεδομένα που εκτείνονται από το 1980, γεγονός που τον καθιστά τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη λαϊκισμού στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύει το ΚΕΦίΜ.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ:
- Η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι τρεις χώρες όπου η υποστήριξη για τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα είναι ισχυρότερη.

- Η ασθενέστερη υποστήριξη βρίσκεται στη Μάλτα, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

- 1 στους 4 Ευρωπαίους ψήφισε ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

- 1 στις 3 κυβερνήσεις στην Ευρώπη στηρίζεται από τουλάχιστον ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα.

- Στην Ελλάδα τα λαϊκιστικά κόμματα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

- Στην Ευρώπη, ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε έξαρση, ενώ ο αριστερός λαϊκισμός είναι στάσιμος. Εξαίρεση αποτελούν οι μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή.


«Ο αυταρχικός λαϊκισμός που κερδίζει δύναμη στην Ευρώπη σήμερα, δεν πρέπει να εξομοιωθεί ούτε με τον φασισμό ούτε με τον κομμουνισμό» καταλήγει η έρευνα. Ο συγγραφέας του Δείκτη, Αndreas Johansson Heino, αναφέρει: «Τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι βλέπουν την πολιτική ως μια σύγκρουση μεταξύ της “ελίτ” και ενός ομοιογενούς λαού με συνεκτικά συμφέροντα. Αυτά τα κόμματα έχουν μια αυταρχική άποψη για τη δημοκρατία, που απειλεί πολλές από τις αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».


Διαβάστε επίσης: ΕΡΕΥΝΑ: Τι πιστεύουν οι Έλληνες
εμφάνιση σχολίων