0
1
σχόλια
765
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

1 στους 4 Έλληνες πιστεύει ότι μας ψεκάζουν. 1 στους 3 θέλει επιστροφή στη δραχμή. Σχεδόν οι μισοί δεν θέλουν Μουσουλμανικά τζαμιά

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
22 Μαρτίου 2017

Η χαρτογράφηση των βασικών αξιών και των αντιλήψεων των Ελλήνων, αποκαλύπτεται στη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις που εξερευνά ένα ευρύ σύνολο θεμάτων της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η στάση των πολιτών απέναντι στο ευρώ, η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το προσφυγικό-μεταναστευτικό θέμα, η ταυτότητα των Ελλήνων, η στάση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνουν σε μάλλον αναπάντεχα ποσοστά οικονομικά φιλελεύθεροι, μάλλον δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις αντιλήψεις τους αφού στα περισσότερα κοινωνικά θέματα παραμένουν συντηρητικοί.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:
1 στους 3 Έλληνες επιθυμεί την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

4 στους 10 Έλληνες θεωρούν τη φοροδιαφυγή θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολογίας.

1 στους 4 πιστεύει ότι «μας ψεκάζουν».

1 στους 4 Έλληνες πιστεύει πως η αποτίμηση από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι αρνητική αλλά ταυτόχρονα πιστεύει πως η κρίση οφείλεται «κυρίως σε δικές μας αδυναμίες».

6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. περισσότερο ωφελημένη βγήκε η Ε.Ε.

6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι σε 10 χρόνια από σήμερα η χώρα μας δεν θα έχει βγει από την οικονομική κρίση

4 στους 10 πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διασπαστεί, με κάποιες χώρες να αποχωρούν, ενώ άλλοι 3 στους 10 πιστεύουν ότι θα διαλυθεί τελείως. Μόνο 1 στους 10 πιστεύει ότι θα μετατραπεί σε μια πιο ισχυρή ομοσπονδία κρατών.

9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν «υπερήφανοι που είναι Έλληνες»

8 στους 10 Έλληνες θεωρούν πως η λέξη «Ρώσοι» είναι κάτι καλό (αντίθετα με το «Τούρκοι» -28%- το «Γερμανοί» -36,4%- και το «Μουσουλμάνοι» -36,3%)

Μόνο 55,4% πιστεύουν πως «απολαμβάνουν όλων των ελευθεριών που χαρακτηρίζουν μια δημοκρατία» (από 65,1% τον Απρίλιο του ’15), μόνο 35,2% πως «ζουν σε ασφαλές περιβάλλον» (από 44,5%), μόνο 27% πως το δικαστικό σύστημα «αντιμετωπίζει ως ίσους όλους τους πολίτες».

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, με μόνες εξαιρέσεις τις ένοπλες δυνάμεις (81,3%), την αστυνομία (72,2%) και, φυσικά, την πάντα κυρίαρχη οικογένεια (97,2%)

Μεγάλη είναι η πτώση της εμπιστοσύνης σε θεσμούς όπως του πρωθυπουργού (44,2% από 71,2% τον Απρίλιο του 2015) και της κυβέρνησης (39,3% από 62,5%)

Το 64,8% πιστεύει ότι η ελευθερία είναι πιο σημαντική από την ισότητα

6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως χρειαζόμαστε μικρότερο δημόσιο τομέα, ενώ το ίδιο ποσοστό πιστεύουν πως το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας

4 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι σωστή

το 73,2% πιστεύει πως το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

7 στους 10 πιστεύουν πως οι ιερείς θα πρέπει να πληρώνονται από πόρους της Εκκλησίας και όχι από το ελληνικό δημόσιο

Το 42% των Ελλήνων θα ενοχλούνταν από την ανέγερση τζαμιών στην Ελλάδα, τη στιγμή που το 66,5% θεωρεί σωστό τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα να λαμβάνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα

Το 62,5% πιστεύει πως η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα βελτίωνε την ποιότητα των υπηρεσιών

6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μια απειλή για την Ελλάδα

Οι μισοί Έλληνες θεωρούν ότι πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη το αργότερο στην ηλικία των 60

Ένα 58% θεωρεί πως η παρουσία μεταναστών στη χώρα αυξάνει την ανεργία (από σχεδόν 70% τον Απρίλιο του 2015) ενώ ένα 64,4% θεωρούν πως οι μετανάστες αυξάνουν την εγκληματικότητα (από σχεδόν 75%)

λιγότεροι από 2 στους 10 επιθυμούν την παραμονή των παράνομων μεταναστών στη χώρα, και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία μας.

Το 66,5% των πολιτών εξακολουθούν να συμφωνούν ότι τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών πρέπει να παίρνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα

47% επιλέγουν το «Έλληνας γεννιέσαι», 48% το «Έλληνας γίνεσαι»

Το 50,4% δηλώνει υπέρ και των γάμων των ομοφυλοφίλων

8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι «υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα».

Το 26,5% πιστεύουν πως τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι «αέρια ψεκασμού» (Ττο ποσοστό αυτό φτάνει στο 48% ανάμεσα στους αποφοίτους Δημοτικού, στο 42% στους αγρότες και στο 76% σε αυτούς που αυτοτοποθετούνται στην «άκρα δεξιά»).

Τον τελευταίο χρόνο ένας στους πέντε Έλληνες παραδέχεται ότι δεν διάβασε κανένα βιβλίο, οι μισοί Έλληνες δεν πήγαν ούτε μία φορά θέατρο, ίδιο ποσοστό δεν πήγε σε καμία συναυλία, 4 στους 10 δεν πήγαν σε κανένα μουσείο.

Η δημοσκόπηση έγινε σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων σε 73 ερωτήσεις με περισσότερες από 200 μεταβλητές.
 
εμφάνιση σχολίων