0
1
σχόλια
318
λέξεις
ΖΗΝ
Απλώς ξεχασιάρηδες ή εξαιρετικά έξυπνοι; Τελικά το να μην θυμόμαστε ούτε το τι φάγαμε χθες, ίσως να έχει και τα θετικά του σύμφωνα με την επιστήμη
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Δεκεμβρίου 2018
Κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα πάντα και ανακαλούν με εξαιρετική ευκολία. Κάποιοι άλλοι ξεχνάνε πολύ εύκολα, όμως αυτό ίσως να μην είναι απαραίτητα κακό αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες το να ξεχνάμε εύκολα είναι σημάδι ανώτερης νοημοσύνης.

Η νέα έρευνα με τίτλο «Η ανθεκτικότητα και παροδικότητα της μνήμης» από το πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζει πως το να ξεχνάμε φαινομενικά ασήμαντα πράγματα είναι μια φυσιολογική διαδικασία του εγκεφάλου, που μπορεί να μας κάνει πιο έξυπνους αφού ο ιππόκαμπος (το μέρος του εγκεφάλου όπου φυλάσσονται οι αναμνήσεις) ξεκαθαρίζει τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες και κυριολεκτικά «γράφει» νέες εμπειρίες πάνω στις άλλες πληροφορίες που δεν θεωρεί σημαντικές. Ως σημαντικές ορίζονται οι εμπειρίες που είναι σχετικά σταθερές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον εγκέφαλο ως μοτίβα ώστε να μας βοηθήσουν στο μέλλον να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να ξεχνάμε λεπτομέρειες μιας (καλής ή κακής) εμπειρίας, αλλά θυμόμαστε τη γενική εικόνα: πώς ξεκίνησε, πώς συνέχισε και πώς κατέληξε. Το γεγονός πως δεν συγκρατούμε τις λεπτομέρειες δίνει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να μην υπερφορτώνεται ενώ τον κάνει επίσης να δημιουργεί και να αναγνωρίζει μοτίβα ώστε να τα χρησιμοποιεί στο μέλλον για να προβλέψει εμπειρίες. Οι αναμνήσεις μας, μας δίνουν τη δυνατότητα ανάγνωσης μοτίβων σε κάθε μέρος της ζωής μας: από τις σχέσεις μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας, μέχρι τον τρόπο που εργαζόμαστε και μελετάμε.

Οι ερευνητές της μελέτης, Blake A. Richards και Paul W. Frankland, υποστηρίζουν μάλιστα πως καλό είναι να βοηθάμε τον εγκέφαλό μας να διαγράφει τα «άχρηστα», με τακτική άσκηση: «Γνωρίζουμε ότι η άσκηση αυξάνει τον αριθμό των νευρώνων στον ιππόκαμπο και αυτό μπορεί να προκαλέσει την απώλεια κάποιων αναμνήσεων. Όμως είναι αυτές οι αναμνήσεις που δεν χρειάζονται. Εκείνες οι λεπτομέρειες που δεν έχουν σημασία και αυτό μπορεί να μας εμποδίζει να λάβουμε σωστότερες αποφάσεις».
εμφάνιση σχολίων