0
2
σχόλια
1287
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, παιδί του Νίνου Φενέκ Μικελίδη από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, στον κινηματογράφο Τριανόν
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]
20 Νοεμβρίου 2018
Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, παιδί του Νίνου Φενέκ Μικελίδη και της Ελευθεροτυπίας, μπαίνει στην τέταρτη δεκαετία παρουσίας του και από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, στον κινηματογράφο Τριανόν, θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο φέτος δίνει τον πρώτο ρόλο στις γυναίκες, στον κινηματογράφο, αλλά και στη ζωή. Έτσι, θα φιλοξενήσει τρεις γυναίκες δημιουργούς: την γνωστή ελληνο-ιταλικής καταγωγής σταρ Βαλέρια Γκολίνο που θα παρουσιάσει την καινούργια σκηνοθετική δουλειά, η οποία θα είναι και η Ταινία Έναρξης του φεστιβάλ (θα προβληθεί την Τετάρτη 21/11 στο Ιντεάλ) και που έχει τον τίτλο Euforia, την Ρωσίδα Ελιζαβέτα Στίσοβα και το εξαιρετικό ντεμπούτο της, Suleiman Mountain και την Κύπρια Τώνια Μισιαλή, με το δικό της ντεμπούτο, που έχει τον τίτλο, Παύση.

Θα υπάρξει ένα Αφιέρωμα στις δύο μεγάλες απούσες του ελληνικού σινεμά, τη Φρίντα Λιάππα και τη Τώνια Μαρκετάκη. Θα προβληθούν Οι Δρόμοι της Αγάπης Είναι Νυχτερινοί (1981), Ήταν Ένας Ήσυχος Θάνατος (1986) και Τα Χρόνια της Μεγάλης Ζέστης (1991), της πρώτης, Η Τιμή της Αγάπης (1984) κι Οι Κρυστάλλινες Νύχτες (1992), της δεύτερης. Ένα Αφιέρωμα με 5 ταινίες του σπουδαίου Νίκου Παπατάκη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Πρόκειται για τις: Οι Άβυσσοι (1963), οι Βοσκοί (1967), Gloria Mundi (1976), Η Φωτογραφία (1986) και Ο Ισορροπιστής, του 1992.

Το τμήμα, Η Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή, περιλαμβάνει 6 ταινίες παραγωγής 2018 που συμμετείχαν σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, οι οποίες παρουσιάζονται σε avant-premiere. Την Ayka, του Καζάκου σκηνοθέτη Σεργκέι Ντβορτσεβόι (Για τα Μάτια της Τουλπάν) η οποία θα είναι και η Ταινία Λήξης του Πανοράματος, το Dovlatov του Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξέι Γκερμάν, την Yuli, που είναι η καινούργια ταινία της Ισιάρ Μπολέιν (Η Ελιά), την Επαφή, καινούργια σπονδυλωτή ταινία του βετεράνου Τώνη Λυκουρέση και τα Δάκρυα του Βουνού, του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (Τη Νύχτα Που ο Φερνάντο Πεσσόα Συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη), που αφορά την οδύσσεια μιας παρέας μαστόρων πέτρας.

Το 7 Γυναίκες - 7 Ταινίες, είναι ένα αφιέρωμα με ταινίες που έχουν σαν ηρωίδες τους, εμβληματικές γυναίκες στην ιστορία του σινεμά. Τη Μαρλένε Ντίτριχ στον Γαλάζιο Άγγελο (1930), του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ, την Άννα Καρίνα στο, Ζούσε τη Ζωή της (1962), του Ζαν Λικ Γκοντάρ, την Κατρίν Ντενέβ, στην Ωραία της Ημέρας (1967), του Λουίς Μπουνιουέλ, την Τίλντα Σουίντον, στο Ορλάντο (1992), της Σάλι Πότερ, τη Persona (1966), του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, το, Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα (1991), του Κριστόφ Κισλόφσκι και την Χρυσομαλλούσα (1978), του Τώνη Λυκουρέση.


Το αφιέρωμα, Συγγραφείς - Δημοσιογράφοι, αφορά ταινίες βασισμένες σε βιβλία που έγραψαν συγγραφείς, οι οποίοι ξεκίνησαν την καριέρα τους ως δημοσιογράφοι και διοργανώνεται μαζί με το Μορφωτικό Τμήμα της ΕΣΗΕΑ. Θα προβληθούν: Ο Θαλασσόλυκος (1941), του Μάικλ Κέρτιζ (Τζακ Λόντον), Να Έχεις και Να Μην Έχεις (1944), του Χάουαρντ Χοκς (Έρνεστ Χέμινγουεϊ), Η Περιφρόνηση (1963), του Ζαν Λικ Γκοντάρ (Αλμπέρτο Μοράβια), Το Εκκρεμές της Αγωνίας (1961), του Ρότζερ Κόρμαν (Έντγκαρ Άλαν Πόε), Park Row (1952), του Σάμιουελ Φούλερ βασισμένο σε δικό του βιβλίο, το, Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας (1998), του Τέρι Γκίλιαμ (Χάντερ Τόμσον), το, Ζ (1969), του Κώστα Γαβρά (Βασίλης Βασιλικός) και ο Τελευταίος Πειρασμός (1988), του Μάρτιν Σκορτσέζε (Νίκος Καζαντζάκης).

Θα προβληθούν ακόμη 9 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους ενώ οι Ειδικές Προβολές περιλαμβάνουν 3 ταινίες. Το Πάθος της Ζαν ντ' Αρκ (1928), του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, Ο Καταδικασμένος (1952), του Ακίρα Κουροσάβα και Τα Παιδιά της Χελιδόνας (1987), του Κώστα Βρεττάκου. Στο Διαγωνιστικό συναντάμε τις εξείς 11 ταινίες:

ΑΓΑΠΗ (Agape), του Μπράνκο Σμίτ (Κροατία 2017). Ένας από τους χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της κροατικής κινηματογραφίας, επιστρέφει με την Αγάπη, μια αιχμηρή κριτική της παρηκμασμένης κοινωνίας, των εκκλησιαστικών πρακτικών και της παραμελημένης νεολαίας.

Η ΔΙΚΗ (Process), του Σεργκέι Λόζνιτσα (Ολλανδία 2018). Το ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου δημιουργού ανασύρει ιστορικά επίκαιρα για να παρουσιάσει μια από τις πρώτες δίκες που ενορχήστρωσε ο Στάλιν, στην οποία εισαγγελείς, μάρτυρες, κατηγορούμενοι και δικαστές ψεύδονται στο κοινό και τον ίδιο τους τον εαυτό.

LES ESTIVANTS (Summer House), της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (Ιταλία, Γαλλία 2018). Σε μια καινούργια ημι-αυτοβιογραφική ταινία, η Τεντέσκι (Ένας Πύργος στην Ιταλία), υποδύεται μία πρόσφατα διαζευγμένη σκηνοθέτη, η οποία μετακομίζοντας στη καλοκαιρινή έπαυλή της, προσπαθεί να διαχειριστεί το χωρισμό της και να ετοιμάσει τη καινούργια της δουλειά.

Η ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Laskovoe bezrazlichie mira), του Αντιλιάν Γιορντάνοφ (Καζακστάν, Γαλλία 2018). Μια επική ιστορία αγνής αγάπης σε έναν κόσμο εμμονικό με τον πλούτο και την εξουσία. Η ταινία επιλέχθηκε στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών.

JUMPMAN (Podbrosy), του Ιβάν Τβερντόβσκι (Ρωσία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Δανία 2018). Ένας έφηβος που πάσχει από αναλγησία, ζει σε ένα ορφανοτροφείο. Όταν η μητέρα του επιστρέφει για να τον διεκδικήσει, ο διευθυντής δεν της τον δίνει επειδή δεν την εμπιστεύεται. Μάνα και γιος καταστρώνουν ένα σχέδιο διαφυγής.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ (Una Storia Senza Nome), του Ρομπέρτο Αντό (Ιταλία 2018). Δραματική Κομεντί μυστηρίου που αφορά μια συγγραφέα σεναρίων, έναν ηλικιωμένο αστυνομικό και την κλοπή ενός διάσημου πίνακα του Καραβάτζιο, στο Παλέρμο του 1969.

ΜΟΝΗ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΜΟΥ (Seule à mon mariage): της Μάρτα Μπέργκμαν (Βέλγιο 2018). Η Ρουμάνα Μπέργκμαν κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στη μεγάλου μήκους με μία ταινία για το ταξίδι μιας νεαρής Ρομά, της Πάολα που προσπαθεί να ξεφύγει από τις παραδόσεις που την πνίγουν και για να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στην κόρη της.

ΜΥΓΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ (Vsechno Bude), του Όλμο Ορμέζου (Σλοβενία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Γαλλία 2018). Δύο ανήσυχοι νέοι ξεκινούν ένα ταξίδι γεμάτο ευφάνταστες αναποδιές. Ένα κωμικό road-trip που εξυμνεί την αθωότητα και τον αυθορμητισμό της νιότης, βραβευμένο με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

ΠΑΥΣΗ (Pause), της Τώνιας Μισιαλή (Ελλάδα, Κύπρος 2018). Στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο στη μεγάλου μήκους, η Τώνια Μισιαλή προσεγγίζει το διαχρονικό θέμα της φθοράς των σχέσεων μέσα στο γάμο. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα East of West του Κάρλοβι Βάρι.

SULEIMAN MOUNTAIN (Sulayman Too), της Ελιζαβέτα Στίσοβα (Ρωσία, Κιργιστάν 2017). Μια ασυνήθιστη ιστορία με φόντο τα βουνά της Κιργιζίας για έναν άντρα που ζει στο περιθώριο, τις δύο του γυναίκες και τον εξαφανισμένο γιο, που έχει με τη μία από αυτές, η οποία τον ενημερώνει πως τον ξαναβρήκε.

Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ (Black Held Hands), του Νίκου Κορνήλιου (Ελλάδα 2017). Μέσα από τις σχέσεις μιας οικογένειας ηθοποιών κι έναν Μάκβεθ για τρεις, ο Νίκος Κορνήλιος καταθέτει μία ταινία για την πνευματική κορυφή και την ασυλία της μεγαλοφυΐας. Με τους: Κώστα Αρζόγλου, Ορόρα Μαριόν και Κάτια Λεκλέρκ Ο' Γουάλις στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Σάο Πάολο και το 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης.

Τέλος οι Παράλληλες Εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ένα Masterclass από την Βαλέρια Γκολίνο την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην Αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, μια ανοιχτή συζήτηση για τη γυναίκα στον ελληνικό κινηματογράφο και μια εικαστική έκθεση με τον τίτλο 7, σε επιμέλεια Γιάννη Ψυχοπαίδη. 7 γυναίκες δημιουργοί επιλέγουν 7 ταινίες από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο και συνομιλούν εικαστικά μαζί τους. Συμμετέχουν οι: Ιφιγένεια Αβραμοπούλου, Πένυ Μονογιού, Αλίκη Παππά, Βάσω Τζούτη, Δέσποινα Τσάκνη, Δέσποινα Φλέσσα και Έλενα Χασαλεύρη, στην Γκαλερί ΣΤΟart Κοραή (Κοραή 4-εντός στοάς). Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το πρόγραμμα, εδώ.


Info: 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. 22 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια). Γενική Είσοδος: 5 Ευρώ (εκτός τελετών Έναρξης και Λήξης). Κάρτα Διαρκείας 5 Προβολών: 15 Ευρώ. Κάρτα Διαρκείας 10 Προβολών: 30 Ευρώ. Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους και ΑμεΑ να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματος. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας ή αναπηρίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητα.
εμφάνιση σχολίων