0
1
σχόλια
212
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Μα στον πιο σκληρό και άκαρδο άνθρωπο είδα αστραπές τρυφερότητας και συμπόνιας»
 
DOCTV.GR
1 Νοεμβρίου 2018
«Ο ηθικολόγος είναι το πιο άχρηστο και καταφρονητέο πλάσμα. Είναι άχρηστος επειδή σπαταλά τις δυνάμεις του κρίνοντας και όχι αποκτώντας γνώσεις, επειδή απλούστατα οι κρίσεις είναι εύκολες ενώ οι γνώσεις δύσκολες. Και είναι καταφρονητέος επειδή οι κρίσεις του καθρεφτίζουν τη δική του εικόνα, που με την άγνοια και την υπεροψία του πολύ θα ήθελε να επιβάλει στον κόσμο».

«Ουδέποτε είχα τον συναισθηματισμό και τη ρητορική αγάπη για τον απλό λαό. Οι άνθρωποι στο σύνολό τους είναι κατά τη γνώμη μου αγροίκοι, αδαείς και μοχθηροί -και είναι αδιάφορο αν σκεπάζουν αυτές τις ιδιότητές τους με τον χοντροκομμένο χιτώνα του χωρικού ή με τη λευκή περιπόρφυρη τήβεννο του συγκλητικού.

Μα και στον πιο αδύναμο άνθρωπο, τις στιγμές που είναι μόνος του αυτός και ο εαυτός του, έχω βρει φλέβες δύναμης, σαν τις φλέβες του χρυσού μέσα στην άθλια πέτρα· στον πιο σκληρό και άκαρδο άνθρωπο είδα αστραπές τρυφερότητας και συμπόνιας· και στον πιο ματαιόδοξο απ' όλους στιγμές απλότητας και χάρης».


Αποσπάσματα από το βιβλίο Aύγουστος, του John Williams, εκδ. Gutenberg. Ο John Edward Williams (29 Αυγούστου 1922 - 3 Μαρτίου 1994) ήταν Αμερικανός συγγραφέας, συντάκτης και καθηγητής. Έγινε περισσότερο γνωστός για τα μυθιστορήματά του Stoner (1965) και Augustus (1972). Το τελευταίο κέρδισε Εθνικό Βραβείο Βιβλίου στις ΗΠΑ. 
εμφάνιση σχολίων