0
1
σχόλια
390
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Δεν γνωρίζω πως συμβαίνει η φύση να αποτυγχάνει να τοποθετήσει στις καρδιές των ανθρώπων μια φλογερή επιθυμία για ελευθερία» -Ντε Λα Μποεσί
 
DOCTV.GR
4 Οκτωβρίου 2018
«Θέλω απλώς να καταλάβω πώς συμβαίνει σε τόσους πολλούς ανθρώπους, σε τόσα πολλά χωριά, σε τόσες πολλές πόλεις, σε τόσα πολλά έθνη, να υποφέρουν κάποιες φορές κάτω από έναν και μόνο τύραννο, ο οποίος δεν έχει άλλη εξουσία από την εξουσία που του έχουν δώσει. Ο οποίος είναι σε θέση να τους βλάψει μόνο στο βαθμό στον οποίον επιθυμούν να τον υπομείνουν. Ο οποίος δεν μπορεί να τους κάνει κανένα κακό, εκτός αν προτιμήσουν να τον ανεχτούν παρά να τον αντιπαλέψουν. Σίγουρα μια εντυπωσιακή περίπτωση!»

«Για να καρπωθούν το καλό που επιθυμούν, οι τολμηροί δεν φοβούνται τον κίνδυνο∙ οι έξυπνοι δεν αρνούνται να υποφέρουν τα βάσανα. Είναι οι χαζοί και οι δειλοί που ούτε είναι σε θέση να υποφέρουν τις ταλαιπωρίες, ούτε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους∙ σταματούν απλώς στη λαχτάρα γι’ αυτά και χάνουν μέσω της ατολμίας τη γενναιότητα που ξεπηδά μέσα από την προσπάθεια διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, αν και η επιθυμία να τα απολαύσουν παραμένει ακόμα ως μέρος της φύσης τους.

Μια κοινή λαχτάρα στους έξυπνους και τους χαζούς, στους γενναίους και τους δειλούς, είναι αυτή για όλα εκείνα τα πράγματα, τα οποία, μόλις αποκτηθούν, τους κάνουν ευτυχισμένους και ικανοποιημένους. Όμως εμφανίζεται να λείπει ένα στοιχείο.

Δεν γνωρίζω πως συμβαίνει η φύση να αποτυγχάνει να τοποθετήσει στις καρδιές των ανθρώπων μια φλογερή επιθυμία για ελευθερία, μια ευλογία τόσο μεγάλη και επιθυμητή, ώστε μόλις χαθεί, να ακολουθούν αμέσως όλα τα κακά, και ακόμη και οι ευλογίες να παραμένουν άγευστες και άνοστες λόγω της διάβρωσής τους από τη δουλεία. Η ελευθερία είναι η μοναδική χαρά στην οποία οι άνθρωποι δεν φαίνεται να επιμένουν∙ γιατί στα σίγουρα, εάν πράγματι την ήθελαν, θα την είχαν».

 
Αποσπάσματα από το βιβλίο του Ετιέν ντε Λα Μποεσί – Πραγματεία περί Εθελοδουλείας. εκδ. Πανοπτικόν. Ο Ετιέν ντε Λα Μποεσί (1 Νοεμβρίου 1530- 18 Αυγούστου 1563) ήταν γάλλος δικαστής και φιλόσοφος,. Έζησε την εποχή της Μεταρρύθμισης, τον καιρό του Κοπέρνικου, του Βεσάλιου, του Παράκελσου. Πέθανε μόλις στα 32 του χρόνια. Ένας από αυτούς που τον θρήνησαν ήταν και ο Michel de Montaigne στο έργο του με τίτλο Περί Φιλίας. Η Πραγματεία περί Εθελοδουλείας είναι το πιο γνωστό έργο του Μποεσί: η μοναδική Πραγματεία που έγραψε, τυπώθηκε ανώνυμα το 1574 (τμηματικά) και το 1576, μια δεκαετία μετά τον θάνατό του. 
εμφάνιση σχολίων