0
1
σχόλια
267
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η Σουηδία βρήκε το κόλπο για να σώσει τα κορίτσια από εξαναγκαστικούς γάμους και κλειτοριδεκτομή
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
8 Ιουνίου 2018
Ένα κουταλάκι του γλυκού ίσως να είναι η σανίδα σωτηρίας για ανήλικα κορίτσια που τα παίρνουν σε άλλη χώρα οι συγγενείς τους με σκοπό να τα παντρέψουν ή να υποστούν κλειτοριδεκτομή. Η Σουηδική πόλη Γκέτεμποργκ, συμβουλεύει τα κορίτσια που φοβούνται ότι συγγενείς τους θα κάνουν κάτι τέτοιο, να τοποθετήσουν ένα κουτάλι μέσα στα εσώρουχά τους πριν περάσουν από την ασφάλεια του αεροδρομίου. Το κουτάλι θα σημάνει συναγερμό αφού θα ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές μετάλλων και στη συνέχεια θα αναλάβουν οι υπάλληλοι του αεροδρομίου -οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για το πώς να αντιδράσουν σε τέτοια περιστατικά.

Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κοριτσιών που έχουν φύγει στο εξωτερικό για τέτοιους λόγους, όμως την περασμένη χρονιά η ειδική τηλεφωνική γραμμή της Σουηδίας έλαβε 139 κλήσεις που αφορούσαν εξαναγκαστικούς γάμους ή γάμους παιδιών.

Το Γκέτεμποργκ δεν είναι η πρώτη πόλη που υιοθετεί την πρωτοβουλία του κουταλιού. Η ιδέα προέρχεται από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Karma Nirvana η οποία υποστηρίζει ότι το κόλπο με το κουτάλι έχει ήδη σώσει αρκετά κορίτσια στη Βρετανία.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι άνθρωποι αναγκάζονται να παντρευτούν παρά τη θέλησή τους κάθε χρόνο. Οι εκτιμήσεις για τη Βρετανία κυμαίνονται από 1.500 έως 5.000 και περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων πιστεύεται ότι είναι ηλικίας κάτω των 16 ετών. Το Reuters αναφέρει πως σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, 38.000 κορίτσια και γυναίκες που ζουν στη Σουηδία ενδέχεται να έχουν υποστεί κάτι τέτοιο- με θύματα κυρίως γυναίκες που γεννήθηκαν στη Σομαλία, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο και τη Γκάμπια.
εμφάνιση σχολίων