0
1
σχόλια
351
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Φτάνουμε σιγά σιγά να μην πιστεύουμε στον εαυτό μας προς χάριν εκείνων που δεν πιστεύουν στο δικό τους»
 
DOCTV.GR
17 Μαρτίου 2019
Ήθελα, στο βάθος, να τραγουδήσω αλλιώς απ’ ό,τι τραγουδάνε οι άλλοι- κι ας ήτανε και φάλτσα. Θέλω να πω ότι το βάρος της γοητείας έπεφτε στην παράβαση. Που σιγά-σιγά, με τα χρόνια, είδα ότι ήταν πολύ περισσότερο μια πρόγευση της βαθύτερης αλήθειας που κουβαλά μέσα της η νεότητα χωρίς να το γνωρίζει, παρά μια σκέτη αυθαιρεσία, ώστε να την κρίνεις με συγκατάβαση και να την προσπεράσεις. Και πως, το κάτω-κάτω, αν με είχε οδηγήσει στα αμαρτήματα που απαρίθμησα, έφταιγε η απειρία μου η προσωπική και όχι, καθόλου, η ίδια η αρχή, που με έβαζε να δυσπιστώ σε καθετί το παραδεδεγμένο και συστηματικά να το αντιστρατεύομαι.

Και προσωπικά πιστεύω ότι έχει πάντα περισσότερα να μας πει ένα παρθένο μάτι που μόλις επέστρεψε από το γύρο των γνωστών μας πραγμάτων, παρά ένα μάτι κοινό, που αξιώθηκε να πλανηθεί σε περιοχές παρθένες.

Φτάνουμε σιγά σιγά να μην πιστεύουμε στον εαυτό μας προς χάριν εκείνων που δεν πιστεύουν -που δεν θέλουν να πιστεύουν -στο δικό τους εαυτό. Μήπως αυτά όλα που κατασταλάζουν με την πείρα και με τα χρόνια στο νου του ανθρώπου είναι τα ίδια μ’ εκείνα που προϋπήρχανε μέσα του σε νεανική κατάσταση όταν ήταν ανώριμος; Μήπως τότε μόνον τα ζωντανά κύτταρα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μετακινούν ευκολότερα τα πράγματα μέσα στη φαντασία, κι ο αληθινός ποιητής, αυτός γνωρίζει να την κρατά σε παρθενική κατάσταση, όταν εμείς περιμένουμε να συρρικνωθεί πρώτα και τότε πια να την παραδεχτούμε;

Φοβούμαι ότι φοβούμαστε περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει τη σκληρότητα που έχει κάθε νέος οργανισμός να μας υπενθυμίζει μέσα απ’τις χίλιες αιτίες που μας απελπίζουν ότι η ζωή συνεχίζεται.


Αποσπάσμα τα από το Ανοιχτά χαρτιά του Ο. Ελύτη. O Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911-18 Μαρτίου 1996) ήταν ποιητής από το Ηράκλειο της Κρήτης. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Αλεπουδέλης. Έγινε γνωστός για τα ποιητικά του έργα Άξιον Εστί, Ήλιος ο Ηλιάτορας, Το Μονόγραμμα, Ο Μικρός Ναυτίλος, Τα Ρω του Έρωτα, Προσανατολισμοί. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1960 και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.

 
Διαβάστε επίσης:
Ελύτης: Ανοιχτά Χαρτιά

Ελύτης: Αγνοημένη Ελλάδα
Ελύτης: Δεν αρκεί
PLAYER: Οδυσσέας Ελύτης

 
εμφάνιση σχολίων