0
8
σχόλια
379
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Το μυσταγωγικό φεστιβάλ στον Ψηλορείτη: Λουδοβίκος των Ανωγείων, Νίκος Ξυδάκης, Χρήστος Τζιφάκης, Ψαραντώνης...

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
7 Ιουλίου 2014
ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ. Αυτοκίνητα μπροστά σου, ουρά - ξέρεις ότι πάνε εκεί που πας κι εσύ. Ανεβαίνουν τις φιδογυριστές στροφές, περνάνε και τα Ανώγεια, μπαίνουν στον χωματόδρομο και συνεχίζουν μέσα σε ένα σκοτεινό άγριο βουνίσιο τοπίο από το οποίο το μόνο που μπορείς να διακρίνεις ευκρινώς είναι τα τεράστια γαϊδουράγκαθα και τα μισογκρεμισμένα μιτάτα.

Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Ούτε τσίκνες και σουβλάκια, ούτε μπίρες, ούτε ανεξέλεγκτοι πάγκοι εμποροπανήγυρης. Περίπτερα με προϊόντα παραδοσιακά, ένα ρακοκάζανο να βράζει, η μυζήθρα που παίρνει τη μορφή της μπροστά στα μάτια σου. Παίρνουμε ελιές, παξιμάδια, γραβιέρα. Και ρακή, εννοείται.

ΑΠΟΨΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΔΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ «all-star dream team» της κρητικής μουσικής. Ναι, και η παραδοσιακή κρητική μουσική έχει τους «σταρ» της.
Λουβοδίκος των Ανωγείων, Νίκος Ξυδάκης και ο «ροκ σταρ» Ψαραντώνης. Ο κόσμος κάθεται στις καρέκλες, στα πεζούλια, στις πέτρες, ακούει, τραγουδάει, χειροκροτεί. Φεστιβάλ, είπαμε. Βγαίνουν οι Πόντιοι προσκεκλημένοι, πολύχρωμοι κι ευθυτενείς στις φορεσιές τους. Χορεύουν τον πυρρίχιο, παίρνουν σειρά οι Κρητικοί με τον πεντοζάλη. Χοροί πολεμικοί, συγγενικοί. Η ιστορία ενός λαού σε πέντε βήματα. Μετά οι ρυθμοί μπερδεύονται: παίζει η κρητική λύρα για τους Πόντιους, παίζει η ποντιακή για τους Κρητικούς. Πάντρεμα με τις ευλογίες του ταπεινού Άγιου Υάκινθου στον λίθινο ναό του.

ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΓΟΝΩΝ ΙΑΧΩΝ ΤΟΥ ΨΑΡΑΝΤΩΝΗ ακούγονται εκστατικές επευφημίες. Όχι, δεν είναι μαυροφορεμένοι ορεσίβιοι, δεν είναι μουστακαλήδες Κρητικοί παππούδες. Είναι το πολύχρωμο νεανικό φαν κλαμπ του που κάθεται ανακούρκουδα γύρω του και του φωνάζει παραγγελιές. Εκείνος, αεικίνητος, τινάζει τα σγουρά μαλλιά του, πετάει μερικές ακαταλαβίστικες ατάκες και όλοι λύνονται στο γέλιο. Εγώ ακόμα περιμένω τους υπότιτλους. Στήνεται κι ο χορός, απαραιτήτως. Στο τέλος οι περισσότεροι ολοκληρώνουν τη μυσταγωγία με «τσιγαριαστό» κι «αντικριστό» στην πλατεία του χωριού.

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΤΑΜΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Αγάπη κι έρωτας, να έχουμε απόθεμα για τον χειμώνα που έρχεται.

ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2014: Φέτος τα Υακίνθεια τιμούν το έτος του El Greco. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Χρήστος Τζιφάκης, ο Ψαραντώνης και άλλοι τιμούν όχι μόνο τη χρονιά που αφιερώνεται στον μεγάλο Kρητικό ζωγράφο της Αναγέννησης αλλά και τη μνήμη ενός άλλου μεγάλου εκπροσώπου της Αναγέννησης, του Βιτσέντζου Κορνάρου με τον Ερωτόκριτο, που πέθανε το 1614 - ίδια χρονιά με τον El Greco.


Info: Υακύνθεια 2014, Παρασκευή 25-Σάββατο 26 Ιουλίου, Ανώγεια Κρήτης.

εμφάνιση σχολίων