11
1
σχόλια
1222
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Τι θα δούμε στη μεγάλη σινεφίλ γιορτή της Ευρώπης;
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
15 Φεβρουαρίου 2018
Με τον Τομ Τίκβερ (Τρέξε Λόλα Τρέξε, Το Άρωμα), σαν πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, ξεκινάει αυτήν την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, το 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, 25 του μήνα. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής του Διαγωνιστικού, συγκροτούν, η Βελγίδα ηθοποιός, Σεσίλ Ντε Φρανς (Django, The Young Pope), ο Ιάπωνας συνθέτης Ρουίτσι Σακαμότο (Merry Christmas Mr. Lawrence, The Revenant, Τhe Last Emperor), η Αμερικανίδα παραγωγός του Moonlight, Αντέλ Ρομάνσκι, η Ισπανίδα φωτογράφος και πρώην υπεύθυνη προγραμματισμού για την ισπανική Ταινιοθήκη, Τσέμα Πράδο και η Αμερικανίδα κριτικός κινηματογράφου, Στέφανι Ζάκαρεκ.

Από ελληνικής πλευράς, στο τμήμα Πανόραμα, συμμετέχει φέτος η πολυβραβευμένη Ευαγγελία Κρανιώτη, σκηνοθέτης του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ, Exotica, Erotica, Etc. Πρόκειται για ένα νέο ντοκιμαντέρ, το οποίο περιλαμβάνει όμως και στοιχεία μυθοπλασίας. Έχει σαν θέμα του, τη ζωή μιας διάσημης τρανς του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, της Λουάνα Μουνίζ (1961-2017), μιας εμβληματικής προσωπικότητας της κουλτούρας της πόλης, ανάμεσα σε πολιτικές συγκρούσεις, τη παραζάλη του καρναβαλιού και μια μεταμόρφωση που ξεπερνά τις κοινωνικές επιταγές του προσδιορισμού του φύλου.

Ταινία έναρξης θα είναι Το Νησί των Σκυλιών του Γουές Άντερσον, για το οποίο θα διαβάσετε παρακάτω. Εκτός  συναγωνισμού θα προβληθεί το καινούργιο ψυχολογικό θρίλερ του Στίβεν Σόντερμπεργκ, UNSANE, γυρισμένο ολόκληρο, με ένα i phone, καθώς και το 7 Days in Etebbe, αμερικανοβρετανική παραγωγή από τον Βραζιλιάνο, Χοσέ Παντίγια (Η Πόλη των Ανθρώπων), που εξιστορεί για άλλη μια φορά, τα γεγονότα της γνωστής αεροπειρατείας του 1976.


Το Aga πάλι, η ιστορία δυο ηλικιωμένων Εσκιμώων, είναι η καινούργια ταινία του Βούλγαρου Μίλκο Λαζάροφ που γνωρίσαμε φεστιβαλικά με την Αποξένωση στην οποία συμμετείχε κι ο Χρήστος Στέργιογλου, θα είναι η ταινία λήξης. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί και το Black 47 του Λανς Ντέιλι, που επιστρέφει στην Ιρλανδία την εποχή του μεγάλου λιμού, καθώς και το ντοκιμαντέρ του Μάρκους Ιμχουφ Eldorado που ασχολείται με τους πρόσφυγες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συγκρίνει την τότε κατάσταση με το σήμερα.

Άλλα αφιερώματα αφορούν την φιλμογραφία του Γουίλεμ Νταφό, που θα τιμηθεί με ειδικό βραβείο, Animation από την πρώην Δημοκρατία της Ανατολικής Γερμανίας, Κλασικό Γερμανικό Κινηματογράφο και τις ετήσιες προβολές γερμανικών ταινιών που ήταν υποψήφιες βράβευσης από την Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου, στο τμήμα Lola in Berlinale. Επίσης από φέτος δημιουργείται κι ένα ειδικό τμήμα για τηλεοπτικές σειρές, που συμμετέχουν παραγωγές από 7 διαφορετικές χώρες. Ας δούμε τις περιλήψεις και κάποια τρέιλερ από το Διαγωνιστικό.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ:
3 TAGE IN QUIBERON (3 Days in Quiberon/3 Μέρες στο Quiberon). Της Έμιλι Ατέφ (Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία)
. Οι φωτογραφίες και η συνέντευξη της Ρόμπι Σνάιντερ, στον φωτογράφο Ρόμπερτ Λέμπεκ και τον δημοσιογράφο του περιοδικού Stern, κατά την διαμονή της στο σανατόριο του Quiberon, το 1981, γίνονται η αφορμή για ένα βιογραφικό στηγμιότυπο της ηθοποιού σε άσπρο μαύρο. Στον ρόλο της Σνάιντερ, η Μαρί Μπόμερ.


ANG PANAHON NG HALIMAW (Season of the Devil/Η Εποχή του Διαβόλου). Λαβ Ντίαζ (Φιλιππίνες). Ο πιο γνωστός φεστιβαλικός και σινεφίλ σκηνοθέτης της χώρας του, μετά την νίκη του το 2016 με το The Woman Who Left, επιστρέφει με ένα πειραγμένο μιούζικαλ.


DAMSEL. Των Ντέιβιντ και Νέιθαν Ζέλνερ (ΗΠΑ). Ένας καουμπόι διασχίζει την Άγρια Δύση από άκρη σε άκρη, για να φτάσει στον προορισμό του και να παντρευτεί τη γυναίκα της ζωής του. Κωμικό γουέστερν με τον Ρόμπερτ Πάτινσον και τη Μία Γουασικόφσκα.


DON'T WORRY, HE WONT GET FAR ON FOOT. Γκας Βαν Σαντ (ΗΠΑ). Βασίζεται στην αυτοβιογραφία του μουσικού και καρτουνίστα Τζον Κάλαχαν ο οποίος έμεινε τετραπληγικός, μετά από ένα δυστύχημα με αυτοκίνητο στα 21 του που τον άφησε παράλυτο. Ο σκηνοθέτης συναντάει ξανά τον Χόακιν Φίνιξ, 23 χρόνια μετά το Έτοιμη για Όλα.


DOVLADOV. Αλεξέι Γκερμάν Τζούνιορ (Ρωσία, Πολωνία, Σερβία). Μετά τον θρίαμβό του με το Under Electric Clouds το 15, υιός Γκερμάν, επιστρέφει στο Βερολίνο με μια βιογραφική ταινία, που περιγράφει 6 μέρες από την ζωή του συγγραφέα Σεργκέι Ντοβλάντοφ, ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει αλώβητη την αξιοπρέπεια και την ταυτότητά του, μέσα στο Σοβιετικό καθεστώς της δεκαετίας του 70.


EVA. Μπενουά Ζακό (Γαλλία, Βέλγιο). Η Ιζαμπέλ Ιπέρ και ο Γκασπάρ Ουλιέλ (Απλά το Τέλος του Κόσμου), αντικαθιστούν την Ζαν Μορό και τον Στάνλεϊ Μπέικερ,από την ομώνυμη ταινία του 1962, σε αυτή τη καινούργια διασκευή του μυθιστορήματος του Τζέιμς Χάντλεϊ Τζέιζ. Ένας θεατρικός συγγραφέας, κατά την διάρκεια μιας χιονοθύελλας, αναζητά καταφύγιο σε ένα σαλέ, όπου συναντά μια μυστηριώδη γυναίκα.


FIGLIA MIA (Daughter of Mine). Λάουρα Μπισπούρι (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία). Μια κόρη διχάζεται ανάμεσα στις δύο μητέρες της. Εκείνη που την μεγάλωσε και την βιολογική της μητέρα που την διεκδικεί εκ νέου. Από την σκηνοθέτη του, Ορκισμένη Παρθένα.


LAS HEREDERAS (The Heiresses). Μαρτσέλο Μαρτινέσι (Παραγουάη, Γερμανία, Ουρουγουάη, Νορβηγία, Βραζιλία, Γαλλία). Ένας νέος νόμος στην Παραγουάη, δεν επιτρέπει σε ηλικιωμένους ανθρώπους να κληρονομούν. Δύο 60ρες θα έρθουν αντιμέτωπες με την άδικη νομοθεσία και όταν η πρώτη καταλήξει στην φυλακή, η δεύτερη θα προσπαθήσει να την βοηθήσει.

IN DEN GAENGEN (In the Aisles). Τόμας Σούμπερ (Γερμανία). Ο νεαρός Κρίστιαν ξεκινάει να δουλεύει σαν στοκατζής ραφιών σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ κι έρχεται αντιμέτωπος με έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο. Με την Σάντρα Χίλερ του Toni Erdmann.

ISLE OF DOGS. Γουές Άντερσον (ΗΠΑ, Γερμανία). Για δεύτερη φορά μετά το Ξενοδοχείο Grand Budapest, ο Γουές Άντερσον ανοίγει το Φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή τη φορά με τις stop-motion περιπέτειες ενός 12χρονου αγοριού στη Μεγκασάκι Σίτι που αναζητά όταν σκύλο του, όταν οι αρχές της πόλης, εξορίζουν όλα τα σκυλιά σε ένα νησί σκουπιδότοπο.


KHOOK (Pig). Μάνι Χαγκίγκι (Ιράν). Ο σκηνοθέτης του Ένας Δράκος Έρχεται, επιστρέφει με μια καινούργια σάτιρα. Ένας σκηνοθέτης σε δυσμένεια, όχι μόνο χάνει την πρωταγωνίστρια που εκείνος ανέδειξε από ανταγωνιστή του, αλλά και κατηγορείται πως είναι ο κατά συρροή δολοφόνος, μιας σειράς άλλων σκηνοθετών.

LA PRIERRE (The Prayer). Σεντρικ Καν (Γαλλία). Ένας νεαρός ναρκομανής, αποσύρεται στα βουνά, σε μια κοινότητα ομοιοπαθών του, που χρησιμοποιούν ως μέσον θεραπείας την προσευχή.


MEIN BRUDER HEISST ROBERT UND IST EIN IDIOT (My Brother is Named Robert and he is an Idiot). Φίλιπ Γκρόνινγκ (Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία). Ιστορία ενηλικίωσης για τον έρωτα ανάμεσα σε δύο αδέρφια.

MUSEO (Museum). Αλόνσο Ρουιζπαλάσιος (Μεξικό). Κινηματογραφική εξιστόρηση της κλοπής αρχαιολογικών κειμηλίων από το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας της Πόλης του Μεξικού, από δύο νεαρούς των προαστίων.

TOPPEN AV INGENTING (The Real Estate). Μανς Μάνσον & Άξελ Πέτερσεν (Σουηδία, Βρετανία). Οι περιπέτειες μιας 68χρονης γυναίκας που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας που της ανήκει. Μια ματιά στον τρόπο που λειτουργεί το μεσιτικό σύστημα στην σύγχρονη Σουηδία.


TOUCH ME NOT. Αντίνα Πιντιλιέ (Ρουμανία, Γερμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Γαλλία). Η εικαστικός Πιντιλιέ, εξετάζει τους τρόπους προσέγγισης και επαφής ανάμεσα σε τρία πρόσωπα, εξερευνώντας την ψυχολογία των σύγχρονων υποκειμένων.

TRANSIT. Κρίστιαν Πέτσολντ (Γερμανία, Γαλλία). Ο κύριος εκπρόσωπος της Σχολής του Βερολίνου, Πέτσολντ (Phoenix), επιστρέφει στην εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με μια ιστορία για διπλές ταυτότητες και χαμένες πατρίδες, από ένα μυθιστόρημα της Άννα Σίνγκερς.

TWARZ (Mug). Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα (Πολωνία). Η σκηνοθέτης του In the Name of και του Elles, επιστρέφει με την ιστορία ενός άνδρα που αναζητά την ταυτότητά του, μετά από μια μεταμόσχευση προσώπου.

UTOYA, JULY 22. Έρικ Πόπε (Νορβηγία). Ο σκηνοθέτης του The King's Choise, αναπαριστά τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2011, όταν ο ρατσιστής μακελάρης, Άντερς Μπρέιβικ, σκόρπισε τον τρόμο στο ειρηνικό νησάκι της Ουτόγια στην Νορβηγία, σκοτώνοντας 77 ανθρώπους.

Εκτός συναγωνισμού θα παιχτεί τελικά και το ντοκιμαντέρ Songwriter του Μάρεϊ Κάμινγκς, από την Βρετανία, που καταγράφει την ζωή του ξαδέρφου του σκηνοθέτη, του pop star Εντ Σίραν, με στιγμιότυπα από τα παρασκήνια των συναυλιών του.

Για περισσότερα τρέιλερ από όλα τα τμήματα, δείτε εδώ. Περισσότερα για το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα βρείτε, εδώ
εμφάνιση σχολίων