0
1
σχόλια
543
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Αφορισμοί από τον πρωτοπόρο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας που προέβλεψε το μέλλον
 
DOCTV.GR
16 Δεκεμβρίου 2019

Ανάμεσα στα όσα προέβλεψε ήταν και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, το ίντερνετ, οι μηχανές αναζήτησης όπως το google, οι βιντεοκλήσεις, τα «έξυπνα» ρολόγια, οι βιντεοκλήσεις, τα email και η τηλεργασία. Ο Σερ Άρθουρ Τσαρλς Κλαρκ (16 Δεκεμβρίου 1917 – 19 Μαρτίου 2008) ήταν Άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Υπήρξε από του πρωτοπόρους της σκληρής επιστημονικής φαντασίας και συγκαταλέγεται στους τρεις σπουδαιότερους συγγραφείς του είδους, μαζί με τον Ισαάκ Ασίμοφ και τον Ρόμπερτ Χαϊνλάιν.

Στα έργα του, βασική θεματολογία είναι η ενόραση για το κοντινό ή το απώτερο μέλλον. Tο γνωστότερο διήγημά του «Ο Φρουρός» (Sentinel, 1948), αποτέλεσε αρχικό υλικό για το σενάριο της κινηματογραφικής επιτυχίας 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος, που σκηνοθετήθηκε από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1968. Η επιτυχία του οδήγησε τον συγγραφέα να γράψει τρεις συνέχειες, τα «2010: Οδύσσεια 2», «Οδύσσεια 2061» και «3001: Η Τελική Οδύσσεια». Ο Κλαρκ έγραψε επίσης και μη μυθοπλαστικά έργα, όπως η συλλογή δοκιμίων «Προέκταση στο μέλλον (Profiles of the Future: An inquiry into the limits of the possible)» σχετικά με πιθανές μελλοντικές τεχνολογίες και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους.
 

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν και άλλες ότι δεν είμαστε. Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα είναι συγκλονιστική.

Η μεγαλύτερη τραγωδία σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας είναι η κατάληψη της ηθικής από τη θρησκεία.

Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι η εκπαίδευση αφορά μόνο τους νέους. Πώς είναι δυνατό, αφού τα μισά πράγματα που ξέρει κάποιος στα 20 του δεν είναι αλήθεια πια στα 40 του και τα μισά πράγματα που ξέρει στα 40 του δεν είχαν ανακαλυφθεί όταν ήταν 20;

Ο μόνος τρόπος να ανακαλύψουμε τα όρια του δυνατού είναι να τα ξεπεράσουμε και να πάμε στην περιοχή του αδύνατου.

Κάθε επαναστατική εξέλιξη φαίνεται ότι προκαλεί τρεις φάσεις αντιδράσεων: 1) «είναι τελείως αδύνατον», 2) «είναι δυνατό αλλά δεν αξίζει τον κόπο να το κάνουμε», 3) «το είχα πει εξαρχής ότι ήταν καλή ιδέα».

Η αστρονομία -περισσότερο από οτιδήποτε άλλο- διδάσκει στους ανθρώπους ταπεινοφροσύνη.

Αν έχουμε μάθει κάτι από την ιστορία των εφευρέσεων και των ανακαλύψεων είναι ότι μακροπρόθεσμα -και συχνά βραχυπρόσθεσμα- οι πιο τολμηρές προφητείες φαίνονται εξωφρενικά συντηρητικές.

Ένα μυαλό με καλά εφόδια είναι προστατευμένο από την πλήξη.

Αν έχουμε μάθει κάτι από την ιστορία των εφευρέσεων και των ανακαλύψεων είναι ότι μακροπρόθεσμα -και συχνά βραχυπρόσθεσμα- οι πιο τολμηρές προφητείες φαίνονται εξωφρενικά συντηρητικές.

Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές.

Η θρησκεία είναι παραπροϊόν του φόβου.

Το σύμπαν πρέπει να είναι γεμάτο από φωνές που καλούν από αστέρι σε αστέρι, σε μυριάδες γλώσσες. Κάποια μέρα θα συμμετέχουμε σε αυτή τη συζήτηση.

Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν επειδή δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Και εμείς θα εξαφανιστούμε αν δεν προσαρμοστούμε σε ένα περιβάλλον που σήμερα περιλαμβάνει διαστημόπλοια, υπολογιστές και θερμοπυρηνικά όπλα.

Όποτε κάποιος αισθάνεται ότι πρέπει να αναρωτηθεί «είμαι πραγματικά ερωτευμένος;» η απάντηση είναι πάντα «όχι».

Υπερεκτιμούμε την τεχνολογία βραχυπρόθεσμα και υποτιμούμε την τεχνολογία μακροπρόθεσμα.

Κανένας ευφυής άνθρωπος δεν απορρίπτει το αναπόφευκτο.

Αν η διορατικότητα των Ελλήνων συμβάδιζε με την ιδιοφυΐα τους, τότε ίσως και η βιομηχανική επανάσταση να άρχιζε χίλια χρόνια πριν από τον Κολόμβο. Και στην εποχή μας τότε δεν θα προσπαθούσαμε να περιφερόμαστε απλώς γύρω από την Σελήνη, αλλά θα είχαμε φθάσει και σε άλλους κοντινούς πλανήτες.

Ο αγαπημένος μου ορισμός για τον διανοούμενο: κάποιος που έχει μορφωθεί πέρα από την ευφυΐα του.

εμφάνιση σχολίων