0
2
σχόλια
292
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Εκατό χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά μεταναστών και προσφύγων σε μια χώρα χωρίς Μουσουλμάνους. Η Ευρώπη τρίβει τα μάτια της...
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Νοεμβρίου 2017

«Αγνή Πολωνία - λευκή Πολωνία». Εκατό χιλιάδες εθνικιστές της Βαρσοβίας βγήκαν στους δρόμους με ξενοφοβικά συνθήματα όπως «Αγνή Πολωνία λευκή Πολωνία» σε μια πορεία που οργάνωσαν ακροδεξιές οργανώσεις με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της χώρας. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις εθνικιστών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

«Θέλουμε τον Θεό». Οι διοργανωτές υποστηρίζουν πως το σύνθημα της κινητοποίησης θέλει να υπενθυμίσει ότι η Πολωνία εξακολουθεί να είναι ο προπύργιο της πίστης και της θρησκευτικότητας στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της ένωσης Independence March, Robert Bakiewicz, δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης τύπου ότι οι διαδηλωτές θέλουν να αντιμετωπίσουν την αθεϊστική Ευρώπη και να «απαντήσουν» στην «εισβολή των μεταναστών». Σε πανό της διαδήλωσης αναγράφονταν επίσης συνθήματα όπως «Προσευχηθείτε για το ισλαμικό ολοκαύτωμα» και σε ένα άλλο «Λευκή Ευρώπη αδελφών κρατών».

Την ίδια ώρα, αντιφασιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν δύο αντιδιαδηλώσεις στη Βαρσοβία. Οι αρχές κράτησαν τους διαδηλωτές των αντίπαλων ομάδων σε απόσταση. Ωστόσο, σημειώθηκε περιστατικό βίας από τους εθνικιστές προς διαδηλώτριες που φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα και κρατούσαν ένα πανό με το σύνθημα «Σταματήστε τον φασισμό».

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, είναι απογοητευμένοι και κατηγορούν τους Μουσουλμάνους - που δεν υπάρχουν στην Πολωνία σχεδόν καθόλου. Κατηγορούν επίσης τις φιλελεύθερες ευρωπαϊκές ελίτ για τις αποτυχίες του κράτους. Είναι έντονα κατά των προσφύγων και των μεταναστών, και σαφώς πολύ εθνικιστές» δήλωσε η Agata Szczesniak, μέλος της ανεξάρτητης ερευνητικής μονάδας δημοσιογράφων Oko Press, δήλωσε στο Jazeera:

Η Πολωνία αρνήθηκε να δεχτεί πρόσφυγες, με αξιωματούχους να ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι με μουσουλμανικό υπόβαθρο αποτελούν απειλή για την ασφάλεια. Λιγότερο από το 1% του πολωνικού πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι.

 

Διαβάστε επίσης: Ο ακροδεξιός χάρτης της Ευρώπης 

 

εμφάνιση σχολίων