0
1
σχόλια
264
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε»
 
DOCTV.GR
1 Ιουλίου 2017
Απόσπασμα από την ομιλία του Μ. Γλέζου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο «Ακρωνύμια».


«Αγαπητοί φίλοι, στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη, μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε και λέγαμε: εάν εσύ ζήσεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσένα δεν σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο θα λες καλημέρα κι από έμενα. Κι όταν πίνεις κρασί, θα πίνεις και για μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα.

Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Είναι δυνατόν; Το δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι ότι ζω και οι άνθρωποι, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που πολέμησα μαζί τους, οι άνθρωποι που αντιμετωπίσαμε μαζί το θάνατο, δεν ζούνε σήμερα. Μπορώ να τους ξεχάσω; Δεν είναι δυνατόν.

Γι αυτό έχω αυτή την πολυπραγμοσύνη. Διότι ο καθένας τους μου έλεγε: «εγώ θέλω να γίνω γεωλόγος». «Εγώ θέλω να γίνω υδραυλικός». Δηλαδή εκτελώ εντολές ή προσπαθώ να εκτελέσω τις εντολές τους. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω.

Πιστεύω ότι η σύναξη αυτή, δεν είναι ένα ακροατήριο αλλά εσείς συμμετέχετε ως ενεργοί πολίτες στο πολικό γίγνεσθαι ο καθένας σας στον τομέα του αναλαμβάνει να κάνει πράξεις τα όνειρα αυτών των ανθρώπων. Κι αν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Μη νομίζετε πως θα γλυτώσετε ποτέ από εμένα ποτέ».
 
εμφάνιση σχολίων