0
1
σχόλια
331
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Κυκλοφόρησε η Παγκόσμια Έκθεση Ναρκωτικών 2017 η οποία ενημερώνει ποια ναρκωτικά στέλνουν περισσότερους στο νοσοκομείο ή στον άλλο κόσμο
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
25 Μαΐου 2017

Ποιο ναρκωτικό στέλνει περισσότερο κόσμο στα νοσοκομεία και ποιο τον λιγότερο; Τα Μανιτάρια, το Κρίσταλ Μεθ και άλλα ναρκωτικά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ναρκωτικών 2017.

Το Global Drug Survey είναι η μεγαλύτερη ετήσια έρευνα για τα ναρκωτικά παγκοσμίως. Η έκθεση για το 2017 εξετάζει το πόσοι χρήστες χρειάστηκαν μέσα στο 2016 επείγουσα ιατρική φροντίδα εξαιτίας των ναρκωτικών και παρουσιάζει τις πιο επικίνδυνες αλλά και τις λιγότερο επικίνδυνες ουσίες, περιλαμβάνοντας στοιχεία από 25 χώρες και 120.000 ανθρώπους.

Το σχετικά πιο ακίνδυνο είναι τα «μαγικά μανιτάρια» που περιέχουν την ουσία ψιλοκυβίνη. Οι άνθρωποι που έκαναν χρήση το 2016, χρειάσθηκαν αναλογικά τη λιγότερη έκτακτη ιατρική φροντίδα, αφού από τους τουλάχιστον 12.000 χρήστες που ανέφεραν ότι πήραν μανιτάρια, μόνο το 0,2% κατέληξε σε νοσοκομείο. Η επικινδυνότητά τους αυξάνεται όταν καταναλώνονται μαζί με αλκοόλ. Πιο επικίνδυνη είναι επίσης η λήψη τους σε μη οικείο περιβάλλον, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό, πανικό, αποπροσανατολισμό. Συνολικά, 28.000 άτομα δήλωσαν ότι έχουν δοκιμάσει μαγικά μανιτάρια κάποια στιγμή της ζωής τους, ενώ το 81,7% επιζητούσε μια «μέτρια ψυχεδελική εμπειρία» και την «ενίσχυση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων».

Πέντε φορές μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για όσους καταναλώνουν ουσίες όπως MDMA (έκσταση), LSD και η κοκαΐνη. Από τους σχεδόν 10.000 χρήστες LSD το 2016, περίπου το 1% χρειάστηκε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά θεωρούνται πρώτα η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (Κρίσταλ Μεθ) και έπειτα η συνθετική κάνναβη. Στην περίπτωση της συνθετικής κάνναβης, πάνω από ένας στους 30 χρήστες κατέληξε στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων, αναλογία που ανέβηκε σε έναν στους δέκα χρήστες, αν κάποιος είχε κάνει χρήση συνθετικής κάνναβης πάνω από 50 φορές μέσα στη χρονιά.

Η συνθετική κάνναβη κερδίζει συνεχώς έδαφος και σε μορφές δυνατές, φθηνές, άοσμες που εξαπλώνονται γρήγορα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η χρήση της κάνναβης παραμένει η πιο διαδεδομένη από όλα τα ναρκωτικά.


Διαβάστε επίσης:
Pink, το ναρκωτικό που σκοτώνει δια της αφής
Η Ισλανδία ξέρει να προλαμβάνει τον εθισμό
Η ελληνική πόλη με ρεκόρ στα ναρκωτικά

 
εμφάνιση σχολίων