0
1
σχόλια
202
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

[ΕΡΕΥΝΑ] Πρωταθλήτρια της Κεντρικής Ευρώπης η Θεσ/νίκη. Τα λύματα αποκαλύπτουν πως η πόλη χρειάζεται πολλή χημεία για να επιβιώσει

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
26 Ιανουαρίου 2017

Η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια της Κεντρικής Ευρώπης στη χρήση ναρκωτικών ουσιών αλλά και γερός χρήστης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.  Αυτό αποκαλύπτουν μετρήσεις που δεν βασίζονται σε καταγραφές χρηστών, αλλά στα υγρά λύματα της πόλης, που φθάνουν στην είσοδο της μονάδας επεξεργασίας της ΕΥΑΘ στη Σίνδο.

Οι μετρήσεις δείχνουν πως η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια στην κατανάλωση κάνναβης αφού λαμβάνονται από 18.2 έως 43.0 δόσεις κάνναβης ανά 1000 κατοίκους σε καθημερινή βάση. Αντίστοιχες ημερήσιες δόσεις στο Μιλάνο της Ιταλίας είναι 24, ενώ στην Καταλονία της Ισπανίας φτάνουν τις 27.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη χρήση ηρωίνης όπου οι δόσεις στη Θεσσαλονίκη είναι 2.9-5.5 ανά 1000 κατοίκους ενώ στο Μιλάνο 2.3 και στην Καταλονία 4.6. Οι μετρήσεις έδειξαν επίσης υψηλά ποσοστά αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Την έρευνα πραγματοποίησε στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας πάνω στη Χημεία Περιβάλλοντος η Σοφία Βελούτσου, που τώρα κάνει το διδακτορικό της στο Μόναχο.

Σε ανάλογες έρευνες στην Αθήνα, όπου η χρήση ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών ήταν επίσης αυξημένη, οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα πως η υγεία του πληθυσμού, ιδίως η ψυχική, επιδεινώθηκε εξαιτίας της χρόνιας κρίσης και της αυξημένης ανεργίας.


Διαβάστε επίσης: ΕΡΕΥΝΑ: Η Κρίση αύξησε τα ψυχοφάρμακα
 
εμφάνιση σχολίων