0
1
σχόλια
224
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Ίσως ολόκληρος ο τεχνικός μας πολιτισμός να δημιουργήσει περισσότερη δυστυχία και αθλιότητα απ’ όση έχει αποτρέψει»
 
DOCTV.GR
2 Οκτωβρίου 2019
«Πώς ξέρουμε, τελικά, ποιο πραγματικά είναι το καλό της ανθρωπότητας; Δεν έχουμε στη διάθεσή μας τους άπειρους παράγοντες, που έχει η μηχανή, στη δική της.

Να σου αναφέρω ένα πολύ γνωστό παράδειγμα, ίσως ολόκληρος ο τεχνικός μας πολιτισμός να δημιουργήσει περισσότερη δυστυχία και αθλιότητα απ’ όση έχει αποτρέψει. Ίσως ένας γεωργικός- αγροτικός πολιτισμός με λιγότερη κουλτούρα και μικρότερο πληθυσμό να είναι καλύτερος.

Αν είναι έτσι, οι μηχανές, πρέπει να κινηθούν προς αυτές τις κατευθύνσεις, προτιμότερα χωρίς να μας το πουν, αφού με την άγνοια και τη μεροληψία μας, ξέρουμε μόνο ό,τι έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε καλό και τότε Θα καταπολεμούσαμε την αλλαγή.

Ή, μπορεί, μια ολοκληρωτική αστικοποίηση ή μια κοινωνία τέλεια ρατσιστική ή το κομμουνιστικό σύστημα ή η καθολική αναρχία, να είναι η λύση.

Δεν το ξέρουμε. Μονάχα οι μηχανές το ξέρουν και προχωρούν προς τα εκεί, παίρνοντας μας μαζί τους».


Απόσπασμα από το βιβλίο του Ν. Ασίμωφ, Εγώ, το Ρομπότ, εκδ. Κάκτος. Ο Ισαάκ Ασίμωφ Ασίμωφ (2 Ιανουαρίου 1920 - 6 Απριλίου 1992) γεννήθηκε στο Πετροβίτσι της Ρωσίας και είναι ιδιαίτερα γνωστός για το συγγραφικό του έργο και συγκεκριμένα για τα έργα επιστημονικής φαντασίας. Ο Ασίμωφ είχε τέλεια γνώση πάνω στις φυσικές επιστήμες, που τη συνδύαζε με έντονη διορατικότητα και αντίληψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ψυχολογίας.

Πηγή: Υποβρύχιο


Διαβάστε επίσης: Ασίμωφ: Το Μέλλον

Φωτο: Misael Garcia / Pexels
εμφάνιση σχολίων