0
2
σχόλια
303
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Νίκος Κούνδουρος περιγράφει την συγκινητική πρώτη του συνάντηση με τον Θανάση Βέγγο στη Μακρόνησο, που εξελίχθηκε σε μια βαθιά φιλία

DOCTV.GR
29 Μαΐου 2020
Η αριστερή δράση του πάτερα του Θανάση Βέγγου, είχε ως συνέπεια να κάνει τη στρατιωτική του θητεία στο στρατόπεδο της Μακρονήσου. Ανάμεσα στους χιλιάδες κρατούμενους της Μακρονήσου, ήταν άνθρωποι των γραμμάτων και του πνεύματος, όπως ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος. Ο Κούνδουρος, είχε ζητήσει να τον αφήσουν να πάει να μείνει σε ένα βουνό μακριά από τους επιτηρητές του, έστω και χωρίς φαγητό ή νερό. Εκεί συναντήθηκε με τον Θανάση Βέγγο, και έγιναν φίλοι μέσα από μια ιστορία αλληλεγγύης, όπως αναφέρει το paraskhnio.gr.

Ο Νίκος Κούνδουρος, περιέγραψε την πρώτη αυτή συνάντηση με τον Βέγγο, και την αρχή μιας δυνατής φιλίας:
«Ως γόνος μεγάλης οικογένειας που ήμουν, οι βασανιστές θέλησαν να αλαφρύνουν το δικό μου βασανιστήριο στο Μακρονήσι. “Ζήτα μια χάρη και θα σου την κάνουμε” μου είπαν! Το μόνο που ζήτησα ήταν να με αφήσουν να πάω να μείνω στο βουνό χωρίς φαΐ και χωρίς νερό ενδεχομένως, αρκεί να μην τους βλέπω και να μη με βλέπουν. Το δέχτηκαν!

Την πρώτη μέρα τράβηξα για το βουνό, βρήκα ένα μέρος να κάτσω και βάλθηκα να ατενίζω την απέραντη μοναξιά του τοπίου. Ξάφνου, ένας γρήγορος, αεράτος τύπος εμφανίζεται κρατώντας κάτι πασσάλους στα χέρια του και δυο τρία κομμάτια ύφασμα. Δεν μου μιλάει, δεν του μιλάω και σε ελάχιστα λεπτά με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις στήνει ένα αντίσκηνο! Το δικό μου αντίσκηνο!


«Τι κάνεις;» τον ρωτάω. «Θα πεθάνεις εδώ πάνω» απάντησε σοβαρός και συνέχισε τη δουλειά. Για όλες τις επόμενες μέρες, για όσο καιρό έζησα σαν αγρίμι, εξόριστος μεσ’ στην εξορία, ο ίδιος τύπος πηγαινοερχόταν κάθε μέρα διανύοντας μια τεράστια απόσταση από το στρατόπεδο ίσαμε το βουνό μόνο και μόνο για να μου φέρνει φαγητό να τρώω να μην πεθάνω. Ήταν ο Θανάσης Βέγγος, η απαρχή μιας μεγάλης φιλίας πάνω απ’ όλα».
εμφάνιση σχολίων