0
1
σχόλια
285
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Οι αιωνόβιοι κάτοικοι ενός ιταλικού χωριού που θυμίζει Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
12 Σεπτεμβρίου 2016
Η Ιταλία έχει τη δική της Ικαρία αφού οι κάτοικοι του χωριού Ατσιαρόλι φημίζονται για τη μακροζωία τους. Το μικρό χωριό νότια της Νάπολης έχει μόλις 2.000 κατοίκους από τους οποίους οι 300 είναι 100 χρονών. Οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο και προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστικό της μακροζωίας τους. Έτσι, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης σε συνεργασία με επιστήμονες από την ιατρική σχολή του Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, πήγαν στο χωριό για να διαπιστώσουν τι είναι αυτό που τους κάνει αιωνόβιους και ανακάλυψαν δύο λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι η διατροφή. Οι κάτοικοι του χωριού τρέφονται με μεσογειακή διατροφή, ελαιόλαδο, λαχανικά και φρούτα που καλλιεργούν οι ίδιοι και πολλά ψάρια. Επίσης περπατούν πολύ, ψαρεύουν και έχουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Ο Alan Maisel, καρδιολόγος από την Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο τονίζει ότι σημαντικό συστατικό της μακροζωίας τους είναι και το δενδρολίβανο, το οποίο χρησιμοποιούν πολύ στα φαγητά τους. Το δεντρολίβανο βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τονίζει ο επιστήμονας, και σε αυτό μπορεί να οφείλεται το γεγονός πως τα επίπεδα παθήσεων στο χωριό όπως το Alzheimer, είναι εξαιρετικά χαμηλά. Ο Salvatore Di Somma, από το πανεπιστήμιο της Ρώμης, ανέφερε ότι στόχος της μελέτης είναι να βρεθεί τι μπορεί να προσφέρει το μικρό ιταλικό χωριό στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Ατσιαρόλι επίσης έχει πολύ χαμηλά επίπεδα καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ζουν πολύ, όπως λένε οι ερευνητές, δεν είναι άλλος από το σεξ, αφού οι κάτοικοι δηλώνουν ότι έχουν σταθερή σεξουαλική δραστηριότητα.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον ελληνικό καφέ που πίνουν οι Ικαριώτες καθημερινά (κάποιες έρευνες τον θεωρούν σημαντικό παράγοντα) λες να φτάσουμε κι εμείς τα 100;
 
εμφάνιση σχολίων