0
1
σχόλια
317
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Σκοπός της ηθικής, είναι να κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο!»

DOCTV.GR
9 Σεπτεμβρίου 2016
«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΛΟΓΙΚΟ ΖΩΟ - έτσι, τουλάχιστον μας λένε. Σε όλη την μακριά μου ζωή, έψαξα με προσοχή να βρω μια απόδειξη αυτού του ισχυρισμού, ως τώρα δεν είχα την τύχη να τη βρω, παρ' όλο που την έψαχνα σε πολλές χώρες σκορπισμένες και στις τέσσερις άκρες της Γης!»

«ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΜΕ ΑΛΛΟΤΕ ότι ήταν φυσικοί νόμοι στην πραγματικότητα είναι ανθρώπινες συμβατότητες. Από την άλλη μεριά όταν εξετάζετε τι μπορούν να κάνουν τα άτομα, βρίσκετε πως αυτά υποτάσσονται πολύ λιγότερο στους φυσικούς νόμους απ’ όσο πιστεύει ο κόσμος, και οι νόμοι στους οποίους καταλήγετε είναι απλοί στατιστικοί όροι, ‘όπως ακριβώς εκείνα που προκύπτουν από τυχαία γεγονότα … Υπάρχει, καθώς ξέρετε ο νόμος που λέει ότι πως αν ρίξετε ζάρια θα φέρετε εξάρες μια φορά στις τριάντα έξι ρίψεις. Ωστόσο δεν θεωρούμε πάντοτε τον κανόνα ως απόδειξη, πως η πτώση των ζαριών υποτάσσεται σε οποιαδήποτε σκοπιμότητα».

«ΌΛΟΙ ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ με την εξέταση αν τείνουν να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς που επιδιώκουν. Τι δουλειά έχει η ευτυχία με την ηθική. Σκοπός της ηθικής, είναι να κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο! Καλή ζωή είναι αυτή που εμπνέεται από την αγάπη και καθοδηγείται από τη Γνώση».

«Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ βασικά στο φόβο. Είναι εν μέρει ο φόβος του αγνώστου και εν μέρει η επιθυμία να αισθάνεται κανείς πως έχει ένα μεγαλύτερο αδερφό που θα του παραστέκεται σε όλες τις φροντίδες και τις διαμάχες».


Αποσπάσματα από το βιβλίο του Μπέρτραντ Ράσσελ, Μετά την Γνώση, εκδ. Αρσενίδης. Ο Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ (18 Μαΐου 1872-2 Φεβρουαρίου 1970) ήταν Βρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής. Έκανε κριτική στα πυρηνικά και στην εισβολή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Το 1950 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Απεχθανόταν κάθε είδους φανατισμό και η δήλωσή του είναι χαρακτηριστική: «Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος».


Διαβάστε επίσης: Ράσελ: Η εκπαίδευση και η θρησκεία
 
εμφάνιση σχολίων