0
1
σχόλια
425
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Μη μεγαλώνεις. Για να βλέπεις όνειρα. Για να κάνεις όνειρα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΜΑΓΙΟΓΛΟΥ
20 Ιουνίου 2011
«ΑΝ ΕΒΛΕΠΕΣ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΟΥ πως πήγες στον παράδεισο και για απόδειξη πήρες ένα τριαντάφυλλο, και ξυπνώντας το έβρισκες στο χέρι σου…;»

ΜΙΚΡΗ ΕΒΛΕΠΑ ΣΥΧΝΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ ΟΤΙ ΠΕΤΑΓΑ. Τώρα βλέπω ότι σκοντάφτω σε μια πέτρα, το σώμα μου τραντάζεται και ξυπνώ.

ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΗΓΑΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ. Μια τεράστια κόκκινη σάκα ζαλωμένη στους ώμους μου. Καμιά φορά βλέπω στον ύπνο μου ότι πηγαίνω ακόμα σχολείο και είμαι τρομαγμένη, αδιάβαστη και ξυπόλητη. Κρύβω τα γυμνά μου πόδια μην τα δουν τα άλλα παιδιά και με κοροϊδέψουν.

ΜΙΚΡΗ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΟΥΝ ΟΤΙ ΜΙΑ ΠΕΛΩΡΙΑ ΤΣΙΧΛΑ μου έφραζε το στόμα και την αναπνοή και δε μπορούσα να μιλήσω. Με τα δάκτυλα μου έβγαζα κομματάκι – κομματάκι αυτό το άγνωστο, μαλακό υλικό και κείνο πολλαπλασιαζόταν στο στόμα μου. Ώρες υπερπροσπάθειας για έναν ανάξιο εφιάλτη λίγων δευτερολέπτων. Μεγάλωσα και δε μπορώ πια να το βουλώνω. Αλίμονο αν πέσεις στο θυμό μου. Θα σε συντρίψω. Λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να πληγώσω όσους αγαπώ. Δε μπόρεσα ποτέ να βρω ισορροπία ανάμεσα σε φραγμένο στόμα και στόμα ασύδοτο.

ΚΙ ΑΝ ΚΟΙΜΗΘΩ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΝΙΩΘΩ ΠΙΑ θα ονειρευτώ ακρωτηριασμούς και θα σκιαχτείς από τις φωνές και τα κλάματα αν κοιμάσαι δίπλα μου. Nocturnal tremor. Απομεινάρι αλλόκοτο, ατύχημα, νοσοκομείο, εγχειρήσεις. Μα ήσουν τόσο τυχερή μες την ατυχία σου. Το πρωί χαμογελαστή, δε θα θυμάμαι τίποτα. Αγαπημένα όνειρα-εφιάλτες που όλα τα ξορκίζουν στο πρώτο πρωινό φως.

ΚΙ ΟΤΑΝ ΑΠΩΛΕΣΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ. Κολυμπάω λέει σε κύματα πελώρια, αλμυρό νερό αφρισμένο μπαίνει στις οπές μου. Θα πνιγώ μονολογώ με τόνο ειρωνικό, τέτοιος γελοίος θάνατος! Και μετά τίποτα. Σε μια παιδική πισίνα βρίσκομαι, νερό ως τα γόνατα, κουνάω χέρια και πόδια δυνατά. Ταπεινώνομαι. Δε θα σε ξαναονειρευτώ τέτοιο όνειρο που είσαι. Μου το υποσχέθηκα.

ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΥΣ και φίδια και ψάρια και δε λαχτάρησα και σκατά και άφραγκη έμεινα και άγνωστα πρόσωπα που δεν συνάντησα ποτέ. Διάβασα για όνειρα ονειρένια σε βιβλία. Μελέτησα τα όνειρα και ξενύχτησα με τον παππούλη Φρόυντ προσπαθώντας να κατανοήσω γιατί όλα είναι σύμβολα λέει φαλλικά. Και τίποτα δε με συναρπάζει πιο πολύ από το να μου διηγείσαι τι ονειρεύτηκες και να ψηλαφούμε σκηνή-σκηνή, με κάθε λεπτομέρεια, (σε παρακαλώ θυμήσου), μήπως και καταλάβω πιο μυστήριο κόσμο επισκέφτηκες και δε με πήρες μαζί σου.

ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΣΥΧΝΑ. Ή μάλλον δε θυμάμαι τα όνειρα μου. Μου λείπουν. Ύπνος δίχως ζωή. Σα ζωή χωρίς όνειρα. Η ινδιάνικη ονειροπαγίδα που έχεις κρεμάσει πάνω από το κρεβάτι σου κάνει τίποτα;


Φλουοξετίνη: Εκλεκτικός ανταγωνιστής της επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της κατάθλιψης.

εμφάνιση σχολίων