0
1
σχόλια
404
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Μπαρ, εστιατόρια, ξαπλώστρες, μουσική. Ανακαλύπτουμε τι ισχύει για την συμβίωσή μας στην Ελληνική παραλία

DOCTV.GR
23 Ιουνίου 2016
ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ: Αιγιαλοί και παραλίες είναι, βάσει του Συντάγματος, δημόσιοι και κοινόχρηστοι. Ιδιωτικές παραλίες δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Κάθε χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει μια απόφαση με την οποία παραχωρεί το δικαίωμα απλής χρήσης τους στους δήμους, που με τη σειρά τους μπορεί να το παραχωρήσουν σε ιδιώτες ή δημοτικές επιχειρήσεις. Αν μια επιχείρηση βρίσκεται ακριβώς μπροστά από μια παραλία, οφείλει υποχρεωτικά να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων (αν η μόνη δίοδος προς την παραλία είναι μέσω των εγκαταστάσεών της).

ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΚΑΙ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ: Η μέγιστη παραχωρούμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% μιας παραλίας. Και η μέγιστη κάλυψη της χρήσης της δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό της έκτασης που παραχωρήθηκε στην επιχείρηση. Είναι υποχρεωτικό δηλαδή να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι μήκους ενός μέτρου. Ένα σετ ξαπλώστρας-τραπεζιού-ομπρέλας πρέπει να έχει χώρο τουλάχιστον 5 τετραγωνικών μέτρων. Πρέπει επίσης να διατηρείται απόσταση 5 μέτρων από το κύμα. Ένα ιδιοκτήτης μπορεί να καταλαμβάνει έως 500 τ.μ. και να διατηρεί, ανάμεσα στη δική του επιχείρηση και την επόμενη,  ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων (συνολικά μπορούν να καταλάβουν έως το 50% μιας παραλίας). Η υποχρέωση ελεύθερης ζώνης δεν ισχύει για τις περιπτώσεις χρήσης της παραλίας από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επαφή με αυτήν.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΙΝΕΣ: Τα εστιατόρια «επάνω στο κύμα» είναι παράνομα. Ο νόμος απαγορεύει ρητά την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι καντίνες μπορούν να καταλάβουν μέχρι 15 τ.μ.. Πρέπει να λειτουργούν με άδεια και να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Δεν επιτρέπεται να έχουν ηχεία και πρέπει να απέχουν 100 μέτρα από τις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις.

ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΙΑ: Δεν επιτρέπεται. Η παραχώρηση απλής χρήσης δεν ακυρώνει την κοινοχρησία της παραλίας. Επίσης απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στον δημόσιο χώρο. Στις περιπτώσεις παραθαλάσσιων επιχειρήσεων, η παραγόμενη στάθμη θορύβου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ. Ο φωτισμός πρέπει να είναι χαμηλός και περιορισμένος, στο απολύτως αναγκαίο για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ: Τυπικά υπεύθυνοι είναι ο δήμος και το αρμόδιο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας επομένως ως πολίτες μπορούμε να απευθυνθούμε και στους δύο. Επειδή όμως οι μισθώσεις παραλιών γίνονται κατά κανόνα σε τοπικούς επιχειρηματίες, είναι ίσως σοφότερο να απευθυνθεί κάποιος απευθείας στο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, κάνοντας έγγραφη καταγγελία. Για τις επιχειρήσεις που ενοικιάζουν μέσα θαλάσσιας αναψυχής, αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το Λιμενικό Σώμα.

Επιμέλεια: Αθηνά Λεβέντη για το DOCTV.GR
 
εμφάνιση σχολίων