0
2
σχόλια
475
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Έρευνα για τις απόψεις μας σχετικά με τη θρησκεία και τα κοινωνικά θέματα αποκαλύπτει ότι μέρος της Ευρώπης ζει σε σύγχρονο «Μεσαίωνα»
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
31 Οκτωβρίου 2018
Χάσμα σε κάθε επίπεδο ανάμεσα στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη σε σύγκριση με την Δυτική, αναδεικνύει η έρευνα του ανεξάρτητου αμερικανικού ινστιτούτου Pew Research Center, που εξετάζει τις απόψεις της Ευρώπης σχετικά με τις μειοψηφίες, την θρησκεία και σημαντικά κοινωνικά θέματα. Η σχετική έρευνα διεξήχθη μεταξύ 2015-17, σε 34 χώρες, με τη συμμετοχή 56.000 ενηλίκων (1.400 από κάθε χώρα).

Από τα ευρήματα προκύπτει πως λιγότερο ανεκτικοί απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες, είναι οι Ευρωπαίοι από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη σε σύγκριση με εκείνους των δυτικών χωρών. Παράλληλα, δεν αντιμετωπίζουν πολύ θετικά ζητήματα όπως η άμβλωση και ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.


Ανάμεσα στις 34 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα έρχεται 4η στο πεδίο της ταύτισης της θρησκείας με την εθνική ταυτότητα (όπου Έλληνας= χριστιανός). Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, πιστεύει πως ο λαός μας είναι ανώτερος από τους άλλους, παρά τα ελαττώματά του.


Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:

– «Ο λαός μας μπορεί να μην είναι τέλειος, αλλά ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος απ’ τους άλλους»: Η Ελλάδα έρχεται πρώτη στον αριθμό όσων συμφωνούν με τη δήλωση, με ποσοστό 89%. Ακολουθούν οι Αρμενία (85%) Ρωσία (69%) Βουλγαρία (69%) Σερβία (65%) Ην. Βασίλειο (46%) Γερμανία (45%) Γαλλία (36%) Σουηδία (26%) Βέλγιο (23%) Ισπανία (20%). Τρεις στους τέσσερις Έλληνες (76%) θεωρούν ότι το να είναι χριστιανοί ισοδυναμεί με το να είναι «αληθινοί Έλληνες». Το αντίστοιχο πιστεύουν μόνο ένας στους επτά Σουηδούς και ένας στους τρεις Άγγλους, Γάλλους και Γερμανούς.

– Το 92% των Ελλήνων πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός με δεύτερους τους Ρώσους (75%).

– Οι Έλληνες σε ποσοστό 74% πιστεύουν ότι η καταγωγή και η εθνική ταυτότητα ταυτίζονται.

– Το 52% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα ήθελε να απαγορευτεί η έκτρωση.

– Σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, πάνω από τους μισούς πολίτες είπαν ότι θα δέχονταν έναν μουσουλμάνο στην οικογένειά τους (53% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 66% στη Γαλλία, 88% στην Ολλανδία). Όμως στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν «έτοιμοι» να αποδεχτούν έναν μουσουλμάνο ως μέλος της οικογένειάς τους (12% στην Τσεχία, 29% στη Ρουμανία, 43% στη Σερβία). Παρόμοιο χάσμα εμφανίζεται επίσης και στην αποδοχή των Εβραίων.

– Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η πλειοψηφία τάσσεται κατά της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων (96% στην Αρμενία, 79% στη Βουλγαρία, 47% στη Σλοβακία), σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη (το 88% στη Σουηδία τάσσεται υπέρ, στη Γαλλία το 73%, στην Πορτογαλία το 59%).

– 6 στους 10 δυτικοευρωπαίους δηλώνουν ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες τις περιπτώσεις -ή σχεδόν σε όλες. Τσέχοι, Εσθονοί και Βούλγαροι τάσσονται επίσης υπέρ. Πολωνοί, Ρώσοι και Ουκρανοί τάσσονται κατά των αμβλώσεων.

– Το 59% των Ελλήνων πιστεύει στη μοίρα, το 66% στο κακό μάτι (το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη) και το 20% στη μετενσάρκωση.
εμφάνιση σχολίων