1
1
σχόλια
302
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Επιστρέφει με 100 ταινίες, μεταμεσονύχτιες προβολές και τέσσερις δωρεάν προβολές
 
Χ. ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ
19 Οκτωβρίου 2018
Επιστρέφει μετά από απουσία τριών χρόνων το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας από τις 17 έως τις 29 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, σε συνδιοργάνωση της ίδιας της Ταινιοθήκης και του Exile Room.

Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, Νέοι Δημιουργοί, Μεταμεσονύχτιες Προβολές, αφιερώματα σε σπουδαίους avantgarde δημιουργούς, αλλά και νέες ενότητες-έκπληξη, το φετινό φεστιβάλ ιχνηλατεί κινηματογραφικούς δρόμους εκτός πεπατημένης, όπως ακριβώς υπαγορεύει η σινεφίλ καταγωγή του από την διοργανώτρια Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Συνολικά θα προβάλει 100 ταινίες, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τέσσερις δωρεάν προβολές για το κοινό.

Οι 3 φετινοί καλεσμένοι τους οποίους αφορούν και τα φετινά αφιερώματα, είναι ο Φιλίπ Γκραντριέ (με επιρροές από το ντοκιμαντέρ και τη video art), ο Μάρκ Ράπαπορτ (ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του αμερικάνικου underground από τα 70’s μέχρι σήμερα) και στην Κινέζα καλλιτέχνη και πολίτη του κόσμου Σιαολού Γκουό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μουσικές ταινίες του φεστιβάλ, με ντοκιμαντέρ για τους Slits, την Μάισα, τον Chilly Gonzales και τους Velvet Underground.

Επιπλέον, ένα αφιέρωμα στον Έλληνα σκηνογράφο Γιώργο Ζιάκα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, δίνει την αφορμή να δει κάποιος ξανά ή και για πρώτη φορά, κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και μια ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 23 Οκτωβρίου (19:30, αίθουσα Α’), θα παρουσιαστεί και το νέο βραβευμένο βιβλίο του καλλιτέχνη με τίτλο Γιώργος Ζιάκας – Θέατρο, Κινηματογράφος, Ζωγραφική (εκδόσεις Θεμέλιο), ενώ νωρίτερα, στις 19 Οκτωβρίου (19:00, Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος), εγκαινιάζεται και έκθεση με τις μακέτες και τα σκηνικά του Γιώργου Ζιάκα από τις ταινίες των Θ. Αγγελόπουλου και Γ. Σταμπουλόπουλου. To αφιέρωμα τιτλοφορείται Ζωγραφίζοντας την οθόνη.Info: 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. 17 – 29 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το Exile Room. Γενική Είσοδος: 5 Ευρώ ανά προβολή κι εβδομαδιαίο πάσο των 50 Ευρώ. 
εμφάνιση σχολίων