0
1
σχόλια
547
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Το πολύτιμο ΠΙΚΠΑ της αλληλεγγύης στην Λέσβο κλείνει με πρόφαση που κρύβει πολιτικούς σκοπούς. Από τον Θράσο Αβραάμ
 
DOCTV.GR
6 Ιουλίου 2018
Το κείμενο δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο Θ. Αβραάμ


«Πριν λίγες μέρες η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Καλογήρου και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. έλαβε μια πολιτική απόφαση να κλείσει τη μοναδική όαση αλληλεγγύης και προσφοράς στους πρόσφυγες που έχει απομείνει στη Λέσβο και λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ.

Είναι γνωστό ότι η βιαστική απόφαση της κ. Καλογήρου, η οποία δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα, υπαγορεύτηκε από πολιτικά κίνητρα καθώς τα συμφέροντα τα οποία θέλουν το πρώην ΠΙΚΠΑ κλειστό είναι ισχυρά. Εξάλλου και η ίδια θέλει να προσεταιριστεί το ξενοφοβικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας για ψηφοθηρικούς λόγους εκπρόσωποι του οποίου έχουν κατά καιρούς επιτεθεί λυσσαλέα εναντίον του χρησιμοποιώντας μάλιστα και ψευδείς ειδήσεις.

Εκείνο που ενοχλεί όλους αυτούς είναι το παράδειγμα που κομίζει το ΠΙΚΠΑ μέσα σε μια εποχή όπου υψώνονται φράκτες και χτίζονται κλειστά κέντρα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες. Ο χώρος που λειτουργεί αυτοδιοικούμενα είναι ένας ανοιχτός καταυλισμός και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες, όπως οικογένειες με παιδιά, έγκυες γυναίκες, πρόσφυγες με ειδικές ανάγκες, πρόσφυγες που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και θύματα ναυαγίων που έχασαν τους αγαπημένους τους στη θάλασσα.

Από το 2012 που ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι σήμερα έχουν περάσει από εκεί περίπου 30.000 πρόσφυγες χωρίς οικονομική υποστήριξη από το κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την UNHCR. Mάλιστα πρόσφατα οι άνθρωποι του ΠΙΚΠΑ βραβεύτηκαν για την προσφορά τους με το βραβείο Nansen ,το οποίο αποτελεί το αντίστοιχο Νόμπελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλα αυτά φυσικά λίγη σημασία έχουν για την κ. Καλογήρου η οποία σταματάει τη λειτουργία του χώρου βρίσκοντας ως πρόφαση μια υποτιθέμενη, υγειονομική παράβαση. Αυτή αφορά αδυναμίες στην κοινόχρηστη κουζίνα που λειτουργούν οι πρόσφυγες, ένα σπασμένο δίχτυ στην περιοχή διανομής τροφίμων και μια διαρροή σε δεξαμενή νερού για πλυντήρια. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω έλεγχος έγινε κατά τις ημέρες που έκτακτα και μετά από εντολή της αστυνομίας ο καταυλισμός φιλοξενούσε 350 Κούρδους πρόσφυγες η οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη Μόρια λόγω των συγκρούσεων με άλλες εθνοτικές ομάδες.

Ήταν τόση η βιασύνη της κ. Καλογήρου και προειλημμένη η απόφαση της που την ίδια μέρα που πήρε την έκθεση της Διεύθυνσης Υγιεινής αυθημερόν διέταξε την παύση της λειτουργίας. Δεν έδωσε καν προθεσμία για συστάσεις όπως έχει κάνει κατά κόρον σε πολλές άλλες πολύ πιο σοβαρές περιπτώσεις που αφορούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η κ. Καλογήρου ως Περιφερειάρχης από την αρχή της προσφυγικής κρίσης υπήρξε παντελώς απούσα. Μόνο τώρα, ένα χρόνο πριν τις εκλογές, η κ. Περιφερειάρχης θυμήθηκε το προσφυγικό χτυπώντας την αλληλεγγύη. Από την άλλη όμως δεν δίστασε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να πάρει τον Οκτώβριο του 2015 ένα δάνειο 2.000.000 ευρώ από την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης για να δημιουργήσει δύο ανοικτά κέντρα φιλοξενίας που θα προσφέρουν 100 θέσεις για τους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων 40 θέσεων για τα ασυνόδευτα παιδιά άνω των 12 ετών. Μέχρι σήμερα τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει. Που πήγαν τα 2.000.000 ευρώ κ. Καλογήρου; Που είναι αυτό το κέντρο 2,5 χρόνια μετά που εξαγγέλθηκε;

Τα ερωτήματα αυτά χρήζουν απαντήσεων όμως σε κάθε περίπτωση η απόφαση για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων του πρώην ΠΙΚΠΑ πρέπει να παρθεί πίσω. Τι στιγμή μάλιστα που οι όποιες ελλείψεις αποκαταστάθηκαν η κ. Περιφερειάρχης είναι έκθετη στο να εμμένει σ αυτή την απόφαση της. #savepikpa
εμφάνιση σχολίων