0
1
σχόλια
421
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Θα έπρεπε να είχαμε απαυδήσει»

DOC TV
8 Ιανουαρίου 2016
Για τον πόλεμο και την πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί οι κοινωνίες και θεωρούν τη βία και τις δολοφονίες ανθρώπων συνηθισμένο φαινόμενο, μίλησε πρόσφατα στο CE ο Δαλάι Λάμα.


«ΦΥΣΙΚΑ, Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ είναι οι μεγαλύτερες πηγές βίας στον κόσμο. Είτε ο σκοπός τους είναι αμυντικός  είτε επιθετικός, αυτές οι τεράστιες ισχυρές οργανώσεις υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο για να σκοτώνουν ανθρώπους. Θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά την πραγματικότητα του πολέμου. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τις στρατιωτικές μάχες κάτι συναρπαστικό και λαμπερό -μια ευκαιρία για τους άνδρες να αποδείξουν την ικανότητα και το θάρρος τους.

ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ, έχουμε την αίσθηση ότι ο πόλεμος είναι αποδεκτός σε γενικές γραμμές, κανείς δεν αισθάνεται ότι ο πόλεμος είναι έγκλημα ή ότι η αποδοχή του είναι εγκληματική συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, έχουμε υποστεί πλύση εγκεφάλου. Ο πόλεμος δεν είναι ούτε λαμπερός ούτε ελκυστικός. Είναι τερατώδης. Η ίδια η φύση του είναι αυτή της δυστυχίας και της τραγωδίας».

«ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ κυρίως με διάφορες μορφές φωτιάς, αλλά έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει να το θεωρούμε συναρπαστικό, που μιλάμε για το ένα ή το άλλο θαυμάσιο όπλο σαν ένα σημαντικό κομμάτι τεχνολογίας, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι αυτό, όταν πράγματι χρησιμοποιείται, καίει ζωντανούς ανθρώπους. Ο ίδιος ο πόλεμος εξάλλου μοιάζει πολύ έντονα με τη φωτιά στον τρόπο που εξαπλώνεται. Αν μια περιοχή φανεί αδύνατη, ο διοικητής θα στείλει ενισχύσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα ρίξει ζωντανούς ανθρώπους στη φωτιά. Αλλά επειδή έχουμε υποστεί πλύση εγκεφάλου, δεν σκεφτόμαστε πόσο υποφέρουν ατομικά οι στρατιώτες, ως άνθρωποι.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΛΗΓΩΘΕΙ ή να πεθάνει. Κανένας από τους αγαπημένους του δεν θέλει να πάθει κακό. Αν ένας στρατιώτης σκοτωθεί ή τραυματιστεί κι ακρωτηριαστεί για όλη του τη ζωή, τουλάχιστον άλλα πέντε ή δέκα άτομα -οι συγγενείς και οι φίλοι του- θα υποφέρουν επίσης. Θα έπρεπε όλους να μας τρομοκρατεί η έκταση αυτής της τραγωδίας, αλλά είμαστε πολύ μπερδεμένοι».

«ΟΣΟ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ δολοφονικοί δικτάτορες, που μπορεί να καταπιέζουν σήμερα τα έθνη τους και να προκαλούν διεθνή προβλήματα, είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσαν να βλάψουν ανθρώπους και να καταστρέφουν αμέτρητες ζωές, αν δεν είχαν μια στρατιωτική οργάνωση αποδεκτή και ανεκτή από την κοινωνία».

«ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΑΥΔΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΜΟΥΣ που συμβαίνουν γύρω μας. Αν έναν άνθρωπο τον σκοτώσει ένα ζώο, είναι λυπηρό. Αλλά αν ένας άνθρωπος σκοτώνεται από ένα άλλο ανθρώπινο ον είναι αδιανόητο. Πρέπει να κάνουμε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να σκεφτούμε τους άλλους ως συνανθρώπους, ως αδελφούς και αδελφές μας».
 
εμφάνιση σχολίων