0
1
σχόλια
347
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

«Παίρνεις ληγμένα τρόφιμα από κάδο σούπερ μάρκετ; Συλλαμβάνεσαι». Το φαινόμενο skipping γίνεται αυτές τις μέρες κύριο θέμα στη Βρετανία

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
4 Φεβρουαρίου 2014
Αγγλία, 2014. Αυτές τις μέρες στην Αγγλία, το κοινωνικό θέμα που συζητιέται σχετικά με τους νεό-πτωχους λέγεται skipping και η ερώτηση που το συνοδεύει είναι: «Είναι κακό να παίρνεις τρόφιμα τα οποία έτσι κι αλλιώς πετάνε τα σούπερ μάρκετ;».

Αφορμή οι τρεις άνδρες που ζούσαν σε κατάληψη στο βόρειο Λονδίνο και βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν το νόμο με την κατηγορία της αλητείας, αφού υποτίθεται ότι βρέθηκαν να παίρνουν τρόφιμα όπως ντομάτες, τυρί και μανιτάρια, από έναν κάδο σούπερ μάρκετ. Δηλαδή κατηγορήθηκαν ότι έκλεψαν ληγμένα τρόφιμα που έτσι κι αλλιώς θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Αρχικά κατηγορήθηκαν για διάρρηξη αφού για να φτάσουν στον κάδο έπρεπε να περάσουν πάνω από μια μάντρα και να μπουν την αυλή του καταστήματος. Έπειτα η κατηγορία άλλαξε σε «αλητεία». Τα τρόφιμα επέστρεψαν στο κατάστημα και οι τρεις άνθρωποι πέρασαν 19 ώρες υπό κράτηση μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι. Οι δικηγόροι τους, ζήτησαν από την Εισαγγελική Υπηρεσία να επανεξετάσει την υπόθεση όμως η υπηρεσία απάντησε ότι η υπόθεση θα προχωρήσει, διότι «αισθανόμαστε ότι υπάρχει σημαντικό δημόσιο συμφέρον με τη δίωξη των εν λόγω τριών ατόμων»!

Ένας από τους τρεις άνδρες, ο Paul Μay, ελεύθερος επαγγελματίας και σχεδιαστής ιστοσελίδων, υποστήριξε τα αυτονόητα: ότι πήρε το φαγητό διότι έπρεπε να φάει και δεν θεωρεί πως έκλεψε ούτε πως έκανε κάτι παράνομο. Τα τρόφιμα που πήραν όλοι μαζί δεν ξεπερνούσαν σε χρηματική αξία τις 33 λίρες όσο βρίσκονταν στα ράφια του καταστήματος.

Μετά από ένα τσουνάμι επικρίσεων, συμπεριλαμβανομένης και μιας μακράς σειράς από tweets, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης αποφάσισε τελικά να μην ασκήσει δίωξη.

Η υπόθεση αυτή φαίνεται πως τουλάχιστον θα αναγκάσει το αγγλικό σύστημα να επανεξετάσει το φαινόμενο του skipping. Τα τρόφιμα που απορρίπτονται ως απόβλητα από σούπερ μάρκετ δεν μειώνονται ούτε στο ελάχιστο, παρά τις μακρόχρονες εκστρατείες για τη μείωση των αποβλήτων. Και το πιο σημαντικό: θα εστιάσει την προσοχή σε μια ομάδα ανθρώπων που ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν προς το παρόν είναι να κάνουν τα «ψώνια» τους από τους κάδους με τα ληγμένα. Ή από τα σκουπίδια.

εμφάνιση σχολίων