0
1
σχόλια
342
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Ποτέ δεν είχα άλλη πραγματική ενασχόληση πέρα από την εσωτερική μου ζωή»

DOC TV
10 Φεβρουαρίου 2015
«ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ. Αυτό ήταν, και μόνο αυτό, το νόημα της ζωής μου. Ποτέ δεν είχα άλλη πραγματική ενασχόληση πέρα από την εσωτερική μου ζωή. Οι μεγαλύτερες συμφορές της ζωής μου σβήνουν όταν ανοίγοντας το παράθυρο μέσα μου μπορώ και τις ξεχνώ κοιτάζοντας την αδιάλειπτη κίνηση εντός μου. Ποτέ δεν θέλησα να είμαι τίποτα άλλο πέρα από ονειροπόλος.

ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΖΗΣΩ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΠΟΤΕ ΣΗΜΑΣΙΑ. Ανήκα ανέκαθεν σ' αυτό που δεν είναι όπου είμαι και σ' αυτό που ποτέ δεν μπόρεσα να είμαι. Ό,τι δεν είναι δικό μου, όσο ταπεινό και να είναι, είχε πάντα ποίηση για μένα. Ποτέ δεν αγάπησα άλλο από το τίποτα. Ποτέ δεν επιθύμησα άλλο από αυτό που δεν μπορούσα να φανταστώ.

ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑ πέρα από το να περάσει από μέσα μου χωρίς να την αισθανθώ. Από την αγάπη το μόνο που ζήτησα ήταν να μείνει για πάντα ένα όνειρο μακρινό. Από τα εσωτερικά μου τοπία, όλα τους μη πραγματικά, αυτό που με είλκυε ήταν το μακρινό, και τα τοξωτά γεφύρια που έσβηναν, σχεδόν στην απόσταση των τοπίων των ονείρων μου, είχαν μια γλυκύτητα ονείρου σε σχέση με άλλα μέρη του τόπου -μια γλυκύτητα που μ' έκανε να τ' αγαπώ.

Η ΜΑΝΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΨΕΥΤΙΚΟ με συνοδεύει ακόμα, και μόνο με τον θάνατό μου θα μ' εγκαταλείψει».


Απόσπασμα από Το βιβλίο της ανησυχίας του Φερνάντο Πεσσόα, εκδόσεις Εξάντας.

O Φερνάντο Πεσσόα, πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας, γεννήθηκε στη Λισαβώνα το 1888. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του παρέμεινε αδημοσίευτο μέχρι το θάνατό του το 1935. Τα άπαντά του εκδόθηκαν σε οχτώ τόμους υπογεγραμμένα από 27 διαφορετικές προσωπικότητες -όλοι alter ego του Πεσσόα, που προτιμούσε να χρησιμοποιεί άλλα ονόματα εκτός από το δικό του. Στα ελληνικά κυκλοφορούν μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία του όπως Ο Αναρχικός Τραπεζίτης (εκδ. Γράμματα), Εγώ και οι άλλοι (εκδ. Printa), Η ώρα του Διαβόλου (εκδ. Νεφέλη), Το βιβλίο της Ανησυχίας (εκδ. Αλεξάνδρεια).


Πηγή: Λογοτεχνικό Περιβόλι


Διαβάστε επίσης: «Για να ταξιδέψω φτάνει να υπάρχω»

εμφάνιση σχολίων