0
1
σχόλια
316
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Πιστεύω πραγματικά σε κάτι και το ονομάζω “Θα ’ρθει μια μέρα”. Και μια μέρα θα έρθει»

DOCTV.GR
12 Απριλίου 2019
ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ γιατί σκέφτομαι ή φαντάζομαι μία ουτοπική χώρα, έναν ουτοπικό κόσμο, στον οποίο όλα θα είναι καλά και στον οποίο όλοι θα είμαστε καλοί.

ΤΟ Ν’ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Σ’ΑΥΤΟ, όταν έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με τη στυγερότητα αυτής της καθημερινότητας, μπορεί να είναι παράδοξο, γιατί ό,τι έχουμε είναι ένα τίποτα.

ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ που είναι περισσότερο από υλικά πράγματα. Και εγώ δεν πιστεύω σε αυτό τον υλισμό, σε αυτή την καταναλωτική κοινωνία, σε αυτόν τον καπιταλισμό, σ’ αυτή την κτηνωδία που λαμβάνει χώρα εδώ, σ’ αυτόν τον πλουτισμό των ανθρώπων που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να πλουτίζουν από εμάς.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΤΙ και το ονομάζω «Θα ’ρθει μια μέρα». Και μια μέρα θα έρθει. Ναι, προφανώς δεν θα έρθει, γιατί πάντοτε μας το κατέστρεφαν αυτό, εδώ και τόσα χιλιάδες χρόνια πάντοτε το κατέστρεφαν.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ εγώ το πιστεύω. Γιατί, αν δεν μπορώ πλέον να το πιστεύω, δεν θα μπορώ πλέον και να γράφω.


Το απόσπασμα είναι από τη συνέντευξη της Ingeborg Bachmann στη δημοσιογράφο της Αυστριακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ORF) Gerda Haller το 1973, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό της στη Ρώμη, η οποία έχει εκδοθεί με τον τίτλο Ein Tag wird kommen. Gespräche in Rom [Θα ’ρθει μια μέρα. Συνομιλίες στη Ρώμη]. Μετάφραση από τα Γερμανικά: Αλέξανδρος Κυπριώτης. H Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (25 Ιουνίου 1926- 17 Οκτωβρίου 1973) ήταν Αυστριακή λογοτέχνις και ποιήτρια. Σπούδασε φιλοσοφία, ψυχολογία, γερμανική φιλολογία και νομική. Έκανε πρακτική εξάσκηση στη νευρολογική κλινική του Στάινχοφ της Βιέννης και με τη διατριβή «Η κριτική κατανόηση της υπαρξιακής φιλοσοφίας του Χάιντεγκερ» αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1950. Η Μπάχμαν εγκατέλειψε την Αυστρία το 1953 για να εγκατασταθεί στην Ιταλία. Συμμετείχε στην Ομάδα 47 με τον Χάινριχ Μπελ και τον Γκύντερ Γκρας, που αναζήτησαν στα γραπτά τους τη νέα συνείδηση της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Πηγή: Logotexnia 21
εμφάνιση σχολίων