0
1
σχόλια
876
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ο Πιτσιρίκος γράφει για την κατρακύλα του Τύπου στην Ελλάδα και ο Κώστας Βαξεβάνης απαντά

DOC TV
19 Νοεμβρίου 2014
Η Ελλάδα κατρακυλάει στην κατάταξη των χωρών σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου -μετά τη χρεοκοπία, πηδάει τις θέσεις δέκα δέκα-, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες. Αλήθεια, πώς είναι η ζωή ενός δημοσιογράφου που δεν εργάζεται σε καθεστωτικό ΜΜΕ και επιμένει να είναι κανονικός δημοσιογράφος;

Για να αναφέρω κάποιον που μάλλον όλοι γνωρίζετε, θα αναφερθώ στον Κώστα Βαξεβάνη. Ο Κώστας Βαξεβάνης κάνει μαχητική δημοσιογραφία -έτσι λέγεται στην Ελλάδα η κανονική δημοσιογραφία- και υφίσταται τις συνέπειες αυτής της παράλογης επιλογής του. Αφού ο Κώστας Βαξεβάνης επέλεξε να είναι κανονικός δημοσιογράφος -και να μην κάνει δημόσιες σχέσεις ούτε να είναι τζουτζές της εξουσίας-, οι αγωγές και οι μηνύσεις εναντίον του πέφτουν βροχή.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο Γιάννης Μιχελάκης -και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι συμπατριώτες μας- έχουν κάνει μηνύσεις και αγωγές στον Κώστα Βαξεβάνη για τα ρεπορτάζ που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς στο Hot Doc. Οι μηνύσεις και οι αγωγές έχουν σκοπό να εξουθενώσουν οικονομικά τον Κώστα Βαξεβάνη, αφού μπορεί να αθωώνεται στο δικαστήριο αλλά πρέπει να πληρώνει συνέχεια δικηγόρους. Επίσης, αν πρέπει να είσαι συνέχεια στο δικαστήριο, δεν σου μένει χρόνος να εργαστείς σωστά, όπως ξέρεις και επιθυμείς.

Και βέβαια, όταν σου έχουν γίνει πάνω από σαράντα μηνύσεις και αγωγές -ενώ, παράλληλα, σε απειλούν με νέες μηνύσεις-, είναι λογικό και ανθρώπινο να σκέφτεσαι πολύ πριν δημοσιεύσεις το επόμενο ρεπορτάζ, γιατί το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσουν νέες αγωγές και μηνύσεις. Οι μηνύσεις και οι αγωγές στον Κώστα Βαξεβάνη -και μερικούς ακόμα κανονικούς δημοσιογράφους- στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους υπόλοιπους κανονικούς δημοσιογράφους: πως πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτά που γράφουν και να κάτσουν στ' αυγά τους.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως πολλά από τα δημόσια πρόσωπα που αναφέρονται στα ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη δεν κάνουν δημόσια δήλωση για να αντικρούσουν τα στοιχεία του ρεπορτάζ, αλλά κάνουν κατευθείαν αγωγή στον δημοσιογράφο. Φυσικά, τα ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη έχουν γίνει αφορμή να ξεκινήσουν πολλές και σημαντικές εισαγγελικές έρευνες, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για την Ελλάδα του 2014.

Και γιατί δεν απευθύνεται ο Κώστας Βαξεβάνης στους πολίτες, για να τους πει ξεκάθαρα πως δέχεται διαρκή πόλεμο με αγωγές και μηνύσεις; Προφανώς, ο Κώστας Βαξεβάνης δεν απευθύνεται στους πολίτες γιατί οι περισσότεροι πολίτες είναι γκάου και θα τον βγάλουν έναν γραφικό που έχει σύνδρομο καταδίωξης και θέλει όλοι να ασχολούνται μαζί του.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός -εμένα τουλάχιστον με έχει εντυπωσιάσει- πως πάρα πολλοί πολίτες, αν και έχουν παράπονα από τα άθλια, καθεστωτικά ΜΜΕ, δεν στρέφονται εναντίον των δημοσιογράφων των καθεστωτικών ΜΜΕ, αλλά κατά των δημοσιογράφων που προσπαθούν να κάνουν τίμια τη δουλειά τους. Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω· δεν είμαι ψυχολόγος.

Επίσης, δεν μπορώ να κατανοήσω πώς οι πολίτες που δηλώνουν πως σιχαίνονται τα καθεστωτικά ΜΜΕ δεν χάνουν εκπομπή των ζάπλουτων καθεστωτικών δημοσιογράφων που κάνουν εκπομπές με ζάπλουτους καλεσμένους από τα στούντιο του Μπόμπολα και του Βαρδινογιάννη. Τι να πω; Ίσως, οι πολίτες περιμένουν πως ο Πρετεντέρης θα διορθωθεί και θα γίνει κανονικός δημοσιογράφος στα 60 του. Πάντως, ο Πρετεντέρης, ο οποίος παραδέχτηκε πως αυτός και οι συνάδελφοί του στο Mega απέκρυψαν -με άνωθεν εντολή- πως το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο, δεν δέχτηκε ούτε αγωγή ούτε μήνυση, ενώ δεν συγκινήθηκε από αυτή την αποκάλυψη κανένας εισαγγελέας.

Οι πολίτες δηλώνουν διαρκώς πως θέλουν καλύτερη δημοσιογραφία, αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν τους άθλιους δημοσιογράφους και τα άθλια ΜΜΕ. Ο Κώστας Βαξεβάνης δημοσίευσε στο περιοδικό του τη λίστα Λαγκάρντ -που υποτίθεται πως όλοι αναζητούσαν με μανία-, αλλά κόντεψε να βρεθεί στη φυλακή για αυτή την προσφορά του στην κοινωνία. Είναι βέβαιο πως αυτό θα είχε συμβεί, αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη και κορυφαίες εφημερίδες -όπως οι New York Times και ο Guardian-, σε κάποιες από τις οποίες αρθρογράφησε.

Ο Κώστας Βαξεβάνης τιμήθηκε με δύο διεθνή βραβεία δημοσιογραφίας -το βραβείο Index της εφημερίδας Guardian και το βραβείο Julio Anguita Parado στην Ισπανία. Είναι πολύ τιμητικό γι' αυτόν πως δεν έλαβε βραβείο δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, αφού οι δημοσιογράφοι που βραβεύονται στην Ελλάδα δεν είναι δημοσιογράφοι.

Τώρα μπορείτε να κάνετε κι εσείς μια αγωγή ή μια μήνυση στον Κώστα Βαξεβάνη.


Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΙΠΕ:

ΣΑΡΑΝΤΑ ΑΓΩΓΕΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΕΞΟΔΑ 80.000 ΕΥΡΩ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ, εργατοώρες στα δικαστήρια, απόσπαση απ' τη δουλειά. Φιλοδοξούν πως όλα αυτά θα δημιουργήσουν την απαιτούμενη κούραση, η οποία θα με κάνει πιο μαλακό και στρογγυλό, για να μην τρέχω κάθε μέρα στα δικαστήρια. (...)

Κατάφεραν πάντως σε ένα βαθμό να μας κουράσουν με όλα αυτά. Είχαμε 500 μέτωπα. Έπρεπε να τρέξουμε παντού. Στον τομέα της έρευνας, στην οχύρωση από επιθέσεις, στα δικαστήρια. Ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος να τα ξέρει όλα αυτά. Ούτε να αναρωτιέται πώς τα βγάζουμε πέρα. Θεωρώ όμως πως πρέπει να έχει τα κότσια όταν πηγαίνει στο περίπτερο, να σηκώνει τη σαβούρα από νεοlifestyle περιοδικά και DVD, για να πάρει ένα HOT DOC. Και δεν το κάνει όσο πρέπει. Όταν το HOT DOC πουλάει 15.000 φύλλα αλλά το περιοδικό για τα Ωροσκόπια 50.000, κάποιο πρόβλημα υπάρχει στην κοινωνία και δεν έχει κανένα νόημα να χαϊδεύουμε αυτιά. (...)

Όσα συμβαίνουν ή όσα φοβόμαστε θα τα μαθαίνετε εσείς. Τις επόμενες μέρες θα καλέσουμε τον ξένο Τύπο να τον ενημερώσουμε για το πρωτοφανές που συμβαίνει στη χώρα,να διώκονται δημοσιογράφοι από πολιτικά πρόσωπα τα οποία δεν απαντούν καν σε όσα αποκαλύπτονται γι' αυτά. Ή μήπως είναι αυτοναφορικότητα;

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την απάντηση εδώ.


Πηγή: πιτσιρίκος

εμφάνιση σχολίων