0
1
σχόλια
336
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αρθούρος Ρεμπώ γράφει για τον άνθρωπο και τα πάθη του

DOC TV
2 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ, ΚΑΠΟΤΕ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ήταν ένα ξεφάντωμα όπου άνθιζαν όλα τα αισθήματα κι έρεε κάθε λογής οίνος. Μια βραδιά κάθισα στα γόνατά μου την Ομορφιά. Και τη βρήκα αφόρητη. Και τη λοιδόρησα.

ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. Πήρα τους δρόμους. Αχ, μάγισσες, δυστυχία, μίσος, σε σας εμπιστεύτηκα τον θησαυρό μου! Κατάφερα να σβήσω από τη σκέψη μου κάθε ανθρώπινη ελπίδα. Όρμησα ύπουλα, σαν άγριο θηρίο, να πνίξω κάθε χαρά. Κάλεσα τους δήμιους, να δαγκώσω πεθαίνοντας το κοντάκι των τουφεκιών τους. Κάλεσα τις συμφορές, να πνιγώ μέσα στην άμμο και στο αίμα. Θεός μου η δυστυχία. Ξάπλωσα στη λάσπη. Στέγνωσα στον αέρα της αμαρτίας. Κι έπαιξα ωραία παιχνίδια με την τρέλα. Και η άνοιξη μου χάρισε το φριχτό γέλιο του ηλίθιου.

ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΛΟΙΠΟΝ, καθώς ήμουν έτοιμος να τα τινάξω, σκέφτηκα να αναζητήσω το μυστικό του παλιού ξεφαντώματος, μήπως και ξαναβρώ το κέφι μου. Το μυστικό είναι η φιλανθρωπία. Αυτή η έμπνευση δείχνει πως ονειρευόμουν.

«ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΥΑΙΝΑ, Κ.ΛΠ.»  διαμαρτύρεται ο δαίμονας, που με στεφάνωσε με τερπνές μήκωνες υπνοφόρους. «Μέχρι να πεθάνεις θα σ’ ακολουθούν όλα σου τα πάθη, ο εγωισμός σου και όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα».

ΑΧ! Η ΔΟΣΗ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ. Μα σε εξορκίζω καλέ μου Σατανά, μη με κοιτάς τόσο άγρια. Και καθώς αργότερα κάποιες μικροατιμίες δεν θα τις αποφύγω, αποσπώ για σένα, για σένα που εκτιμάς τους συγγραφείς χωρίς περιγραφές και διδαχές, αυτά τα ειδεχθή φύλλα από το σημειωματάριο ενός κολασμένου.

Αρθούρος Ρεμπώ - Μια εποχή στην κόλαση, εκδόσεις Γαβριηλίδης. Συντελεστής: Λιοντάκης Χριστόφορος. Το μοναδικό βιβλίο του Ρεμπώ που δημοσιεύτηκε κατόπιν επιθυμίας του ίδιου, ενώ σημαντικό μέρος των ποιημάτων του δημοσιεύτηκαν όσο ήταν ακόμα εν ζωή αλλά χωρίς τη συγκατάθεσή του.


O Αρθούρος Ρεμπώ, πλήρες όνομα Ζαν-Νικολά-Αρτύρ Ρεμπώ, ήταν Γάλλος ποιητής. Θεωρείται ένας από τους μείζονες εκπροσώπους του συμβολισμού, με σημαντική επίδραση στη μοντέρνα ποίηση, παρά το γεγονός πως εγκατέλειψε οριστικά τη λογοτεχνία στην ηλικία των είκοσι ετών. Από τα πιο σημαντικά έργα του θεωρούνται οι ποιητικές συλλογές Εκλάμψεις και Μια Εποχή στην Κόλαση.

εμφάνιση σχολίων