0
1
σχόλια
313
λέξεις

Σοκαριστικές δηλώσεις που αποδίδονται στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ δημοσιεύθηκαν στο ΗΟΤ DOC. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά απάντηση

PRESS
20 Δεκεμβρίου 2013
Σοκαριστικές δηλώσεις που αποδίδονται στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και δηλώνουν περιφρόνηση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των προσφύγων και μεταναστών δημοσιεύθηκαν στο ΗΟΤ DOC. «… Άμα μου λέγανε σε μια χώρα ότι πήγαινε… και θα καθίσεις τρεις μήνες μέσα και μετά θα είσαι ελεύθερος να κλέβεις, να ληστεύεις, να κάνεις οτιδήποτε, μια χαρά. Αυτό το επιδιώξαμε, για κράτηση… και μετά το πήγαμε στους 18 μήνες, για ποιο λόγο; Πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο…». Αυτή ήταν τα σχόλια, τα οποία, σύμφωνα με ισχυρισμούς, διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης με άλλους αξιωματούχους της αστυνομίας.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε: «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα έρευνα για τις οδηγίες που φέρεται να έχει δώσει ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ότι παράτυποι μετανάστες πρέπει να κρατούνται όσο το δυνατόν περισσότερο για να γίνει "ο βίος τους αβίωτος". Σε ένα πλαίσιο στο οποίο η ελληνική αστυνομία βρίσκεται υπό αυξανόμενο έλεγχο για ενδεχόμενους δεσμούς με το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, τα φερόμενα σχόλια από τον ανώτατο αξιωματούχο επιβολής του νόμου στην Ελλάδα δε μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Η εμπιστοσύνη και ακεραιότητα της ελληνικής αστυνομίας απαιτεί λεπτομερή και ανεξάρτητη διερεύνηση της αυθεντικότητας των σχολίων αυτών».

«Τα τελευταία χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ έχουν τεκμηριώσει πολυάριθμα περιστατικά κακομεταχείρισης και παράνομων απωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης τεκμηριώσει τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών».

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Έ., οι παράτυποι μετανάστες μπορεί να κρατούνται για διάστημα μέχρι και 18 μηνών, αλλά μόνο όσο υπάρχει ρεαλιστική προοπτική για την απέλασή τους και εάν, έπειτα από ατομική αξιολόγηση, δε θα ήταν κατάλληλο κάποιο λιγότερο περιοριστικό μέτρο».

«Η Διεθνής Αμνηστία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των ηχογραφήσεων. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στο αίτημα για απάντηση».
 
εμφάνιση σχολίων