0
1
σχόλια
802
λέξεις
ΖΗΝ

Η στήλη μας Καλύτερη Ζωή και η ομώνυμη εκστρατεία της WWF μας δίνει ιδέες για να ανακυκλώσουμε τρόφιμα

DOC TV
4 Ιανουαρίου 2014
Ανοίγεις και ξανανοίγεις το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας, με την ελπίδα ότι την τρίτη φορά θα βγει από μέσα ένα γευστικό κυρίως πιάτο, ένα δροσιστικό ρόφημα και ιδανικά επιδόρπιο. Στην τέταρτη αποτυχημένη απόπειρα, αποφασίζεις να τα παρατήσεις και συμβιβάζεσαι να κορώσεις την πείνα σου κάνοντας ένα τηλεφώνημα στο delivery της γειτονιάς για «μία από τα ίδια». Αλλά ένα λεπτό… Έψαξες αρκετά καλά; Πολλές φορές υποτιμάμε τα ταπεινά πλην πολλά υποσχόμενα υπάρχοντα υλικά της κουζίνας μας, κάτι που συχνά οδηγεί σε αναξιοποίητα ληγμένα τρόφιμα και σπατάλη χρημάτων.

Επανέρχεσαι. Ξαναεπιβλέπεις τα ράφια, τα ντουλάπια και το ψυγείο. Εύρετρα: Ψωμί, ένα κομμάτι κίτρινο τυρί, γάλα, κρεμμύδια και μερικές πατάτες «από τα παλιά». Στη φρουτιέρα ένα λεμόνι και δύο-τρία φρούτα, που όσο πάνε χάνουν τη λάμψη και το σφρίγος τους. Στο βαζάκι γαλλικός καφές. Αν σπεύσεις να σκεφτείς «μηδέν εις το πηλίκιον» και να ξανασκεφτείς την ιδέα του delivery, προλαβαίνεις να ρίξεις μία ματιά στις παρακάτω μικρές «χρυσές» ιδέες αξιοποίησης- επαναχρησιμοποίησης τροφίμων και περισσευμάτων τους.

Ετοιμάσαμε ένα μικρό κατάλογο με ιδέες που μπορούν να σε βγάλουν από ένα μαγειρικό αδιέξοδο στο άψε σβήσε και να σε κάνουν να δεις το φαγητό με άλλο -εμπνευσμένο- μάτι.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Μπορείς πάντα να τα βράσεις και να κάνεις μία σαλάτα ή να τα ανακατέψεις με ρύζι, ζυμαρικά ή κους κους, για να κάνεις στο δεκάλεπτο μία γευστική συνταγή. Τα μπαχαρικά και λίγη σάλτσα βοηθάνε πάντα.

ΠΑΤΑΤΕΣ: Μπορούν κάλλιστα να βραστούν, να πολτοποιηθούν, να σμίξουν με λίγο βούτυρο και γάλα και να κάνουν ένα γευστικό, μαλακό πουρέ. Το ίδιο εύκολα μπορούν να βράσουν ως σούπα με καρότα, κρεμμύδι και ό,τι πρασινάδα θέλεις να αξιοποιήσεις. Με δύο βήματα ακόμα, μπορείς να πολτοποιήσεις το μείγμα κάνοντας μία βελουτέ σούπα. Ιδανικά, αν σου έχει περισσέψει κρέας από την προηγούμενη μέρα (κόκαλα κότας, γαλοπούλας ή μοσχαρίσιου κρέατος) βράσε τα κόκαλα και θα δώσεις πρόσθετο άρωμα και γεύση στο ζωμό.

ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΥΡΙΟΥ: Μπορούν πολύ εύκολα να προστεθούν σε σούπες και να δώσουν άρωμα, πηχτή υφή και χρώμα. Τα κίτρινα τυριά, τα κεφαλοτύρια και τα αρωματικά τυριά ενδείκνυνται εν γένει. Η φέτα και τα άσπρα τυριά μπορούν να γίνουν γαρνίρισμα σε μία μακαρονάδα, σε κριθαράκι ή σε παραδοσιακές σούπες και χυλοπίτες.

ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ: Θυμάσαι που πάντα μας έλεγαν «η φλούδα έχει όλες τις βιταμίνες»; Να μία ακόμα ιδέα λοιπόν: Αφού ξεπλύνεις καλά τα λαχανικά σου, μπορείς να βράσεις φλούδες από πατάτες, καρότα, κρεμμύδια μαζί με τα κοτσάνια από μαϊντανό, πράσο ή σέλινο και να φτιάξεις ένα γευστικό χυμό λαχανικών, τον οποίο και μπορείς να χρησιμοποιήσεις στα φαγητά σου αντί για νερό. Καθόλου κακό.

ΦΡΟΥΤΑ: Μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα δροσερό, θρεπτικό και πηχτό smoothy. Μπορείς να τα αλέσεις, να προσθέσεις λίγο γάλα και στο φινάλε λίγο μέλι ή κανέλα και να έχεις ένα υγιεινό ρόφημα. Το ίδιο μαγικά μπορούν να αποτελέσουν βάση για ένα κέικ, μία μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού.

ΟΙ ΑΣΣΟΙ ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΜΑΝΙΚΙ: Τα εσπεριδοειδή κρατάνε τα σκήπτρα στον τομέα. Μπορείς να τα ξεφλουδίσεις, να τα τρίψεις, να τα βράσεις. Θα δώσουν χρώμα και άρωμα σε ό,τι κάνεις. Τρίμματα πορτοκαλιού ή λεμονιού δίνουν ένα υπέροχο άρωμα σε γλυκά και κυρίως κέικ, οι ροδέλες από τις φλούδες τους μπορούν να δώσουν πρόσθετη φρεσκάδα σε ροφήματα, κοκτέιλ, αλλά και στο νερό μαζί με λίγο δυόσμο ή μέντα, ενώ επίσης οι φλούδες τους μπορούν να γίνουν μία εξαιρετική πρώτη ύλη για γλυκά του κουταλιού. Ακόμα, πέρα από ένα εξαιρετικό dressing για σαλάτες, ζωμός από πορτοκάλι και λεμόνι βοηθάει τα τρόφιμα να διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο διάστημα.

ΨΩΜΙ: Στην ίδια μαγική κατηγορία υπάγεται και το ψωμί με πολλές εναλλακτικές ιδέες να πλαισιώνουν την ύπαρξή του. Από το να το κάνεις σάντουιτς και να το ψήσεις και να το κάνεις κρουτόν, τριμμένη φρυγανιά ή πίτσα στο φούρνο, μέχρι να το βουτήξεις σε αυγό και να το τηγανίσεις κατά την παλιά αλάνθαστη συνταγή, συμπληρώνοντας την ιδέα με μέλι αν είσαι πιστός ακόλουθος των γλυκών γεύσεων ή με αλλαντικά και τυρί αν είσαι λάτρης των αλμυρών. Αν είσαι ακόμα πιο αποφασισμένος για γλυκές γεύσεις, μη διστάσεις να κάνεις εκμέκ με μπαγιάτικο ψωμί ή πουτίγκα. Και σαφώς θυμήσου ότι το ψωμί σου αγαπάει την κατάψυξη ιδιαιτέρως. Αν είναι κομμένο σε φέτες, φρόντισε να καταψύξεις όσες φέτες νιώσεις ότι δε θα καταναλώσεις άμεσα.

ΚΑΦΕΣ ΦΙΛΤΡΟΥ: Κι επειδή ένα δείπνο μπορεί να τελειώσει, εκτός από γλυκό, με λίγο καφέ, θυμήσου ότι ο καφές φίλτρου δε σταματάει να δίνει απόλαυση στην τελευταία γουλιά του. Αντίθετα, τα ίδια τα υπολείμματά του σε συνδυασμό με λίγο καλλυντικό λάδι και μαύρη ζάχαρη θα σου δώσουν ένα ιδανικό μείγμα scrub για το δέρμα, κυρίως σε σκληρά σημεία. Και μην ξεχνάς ότι και τα φυτά σου αγαπούν τον καφέ. Υπολείμματα καφέ είναι ένα θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά. Δοκίμασέ το άφοβα.

Μάθε ακόμη περισσότερα στην πρωτοβουλία του WWF, «Καλύτερη Ζωή»


Διαβάστε επίσης:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: Ιδέες για θέρμανση
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: Αλλαγή-ανταλλαγή
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: Προσοχή στο τζάκι

 
εμφάνιση σχολίων