1
1
σχόλια
298
λέξεις
VIDEO

Ο ουμανισμός του ελληνικού πολιτισμού και η αξία του για τον κόσμο. Mε ελλ. υπότιτλους

ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
24 Ιανουαρίου 2013
Η ομιλία του ελληνιστή Pedro Olalla, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν πρέπει να αφαιρεθεί από τη σύγχρονη εκπαίδευση, φωτίζει τον ουμανισμό και τη διαρκή αξία που διαθέτει. Η ομιλία, που δόθηκε στην ημερίδα Κλασικού Πολιτισμού του Σαγούντο της Ισπανίας, μετατρέπεται εδώ σ' ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μίνι ντοκιμαντέρ.

«Γιατί η Ελλάδα έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά μέσα μας; Γιατί ξανά και ξανά όλα τα μονοπάτια μας οδηγούν σε εκείνη; Υπήρξαν κι άλλοι πολιτισμοί, αλλά κανένας δεν έχει επανακτιμηθεί, επανερμηνευθεί, διασωθεί και οικουμενοποιηθεί όσο ο ελληνικός πολιτισμός. (..)

Το ανθρωπιστικό πνεύμαη έγνοια για τον άνθρωπο στον κόσμο, η εμπιστοσύνη στην ικανότητα και στη συνείδησή του να επιλέγει ελεύθερα το καλό και η προσπάθεια για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του κάθε ατόμου, ακόμα και στα κατώτερα φυσιολογικά ένστικτα του είδους του.

Αυτή η ουμανιστική στάση φυσικά δεν είναι αποκλειστικά ελληνική -και μάλιστα προδόθηκε επανειλημμένα από τους ίδιους τους έλληνες- αναμφίβολα όμως, επινοήθηκε, καλλιεργήθηκε, υποστηρίχθηκε και ανακτήθηκε ξανά και ξανά, στο ρου της ιστορίας, ανατρέχοντας προπαντός στο ελληνικό στοιχείο.

Αυτή η ουμανιστική στάση οφείλει πολλά στην Ελλάδα. Αλλά και η εικόνα της Ελλάδας οφείλει πολλά σε αυτή την ουμανιστική στάση. Η Ελλάδα ως ιδεώδες είναι μια πατρίδα αιώνιας πνευματικής νεότητας, μια ανοιχτή πρόκληση που διατρέχει την ιστορία σαν διαρκής επανάσταση ή σαν μια διαρκή σαγήνη προς το καλύτερο...».
Η ανθρωπότητα έκανε ένα βήμα προς το μέτρο.


Ο Pedro Olalla είναι συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής φιλόλογος, μεταφραστής, φωτογράφος και κινηματογραφιστής με μεγάλη δραστηριότητα σε όλους αυτούς τους τομείς. Εδώ και 28 χρόνια διατηρεί έντονη σχέση με την Ελλάδα και από το 1994 μένει και εργάζεται στην Αθήνα. Στα τελευταία του έργα συγκαταλέγονται ο Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας -το οποίο χορηγήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών- και το βιβλίο του, Ελλάδος Ελάσσων Ιστορία.

εμφάνιση σχολίων