1
1
σχόλια
395
λέξεις
VIDEO
Στην παράσταση Πέρα από τη Θάλασσα, ο Παύλος Παυλίδης έδωσε νέα πνοή σε 16 σημαντικά τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου. Την βλέπουμε στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης
 
DOCTV.GR
29 Μαρτίου 2024
H μουσική παράσταση Πέρα από τη Θάλασσα ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης τον Φεβρουάριο του 2023. Ο Παύλος Παυλίδης έδωσε νέα πνοή σε 16 από τα σημαντικότερα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και τα τοποθέτησε σε ένα ηχητικό περιβάλλον με ηλεκτρικούς και synth ήχους, λούπες και πολυφωνίες, φροντίζοντας παράλληλα ώστε να μην απομακρυνθούν από τη βαθιά ουσία τους.

Διατηρώντας αναλλοίωτα τα μηνύματα των τραγουδιών του ο Παύλος Παυλίδης δημιούργησε μια μουσική παράσταση, με την σκηνοθεσία του Χρήστου Σαρρή να βοηθάει την μεταφορά τους στο σύγχρονο παρόν.

Η παράσταση είναι διαθέσιμη στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης από τις 31 Μαρτίου, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε με το «Πέρα από τη θάλασσα» ξανά και ξανά. Για όσους την έχασαν αλλά και όσους την αγάπησαν.

«O Μαρκόπουλος επαναπροσδιορίζει την ελληνικότητα»  - Παύλος Παυλίδης                

Η προ-ιστορία: Η συνεργασία των δύο μουσικών γεννήθηκε το 2019, όταν η κόρη του συνθέτη, Λένγκα Μαρκοπούλου, μετέφερε στον Παύλο Παυλίδη την επιθυμία του πατέρα της να διασκευάσει εκείνος τραγούδια του. «Μπορεί να πει κανείς ότι ο Μαρκόπουλος καταφέρνει και κάνει το ασύλληπτο να ακούγεται σαν φυσιολογικό, ενώνει την Ανατολή με τη Δύση και επαναπροσδιορίζει την ελληνικότητα ανοίγοντας ορίζοντες», ήταν η απάντηση του μουσικού.

Ο Παύλος Παυλίδης είναι υπεύθυνος για πολλά σημαντικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής τα τελευταία τριάντα χρόνια, ως ηγέτης των Ξύλινων Σπαθιών, μέχρι και σήμερα, που διανύει πια την τρίτη δεκαετία μιας πολυσχιδούς πορείας.
 
Mπροστά από την εποχή του: Ο Χρήστος Σαρρής δημιούργησε ένα φουτουριστικό οπτικό περιβάλλον που συνοδεύει την παράσταση: όπου οι άνθρωποι αναζητούν ξανά και ξανά ένα καλύτερο αύριο, πέρα από μια θάλασσα. Ένα τρίπτυχο εικόνων και βίντεο. Κοινωνικά ζητήματα από το σήμερα, το χθες και το αύριο συνοδεύουν την περφόρμανς, που μας προτρέπει να βυθιστούμε σε ένα σύμπαν όπου ο χρόνος σταματά να κυλά. Και ξαφνικά, με το βλέμμα πάντα στο μέλλον, για ακόμη μία φορά το έργο του συνθέτη παραμένει μπροστά από την εποχή του αλλά και τη δική μας.«Πέρα από τη θάλασσα»: Στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση από την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, 21:00, χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό. Διάρκεια: 110’

 
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν

 

Διαβάστε επίσης:
Το Ξηρόμερο στην Μπιενάλε της Βενετίας
Lapis Lazuli: Πόσο απέχει μια κραυγή από ένα γέλιο;
O Τβαρκόβσκι μας πάει στη Μαλακάσα για μια rave εμπειρία
εμφάνιση σχολίων