1
1
σχόλια
374
λέξεις
TECH

Πρωτοστάτησε στο Sοpa. Εμπνευστής του OpenLibrary.org, του RSS και του Creative Commons. Οι συγγενείς του κατηγορούν εισαγγελείς και Μ.Ι.Τ

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
15 Ιανουαρίου 2013
Βρέθηκε νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τη δίκη του. Ο Άαρον Σουόρτζ πρωτοστάτησε στο SOPA, ήταν εμπνευστής του OpenLibrary.org, δημιουργός του RSS, συνιδρυτής του Reddit και πρωτοπόρος των Creative Commons. Θεωρείται πρωτοπόρος των προσπαθειών της ελεύθερης διακίνησης αρχείων στο διαδίκτυο και της ανοιχτής γνώσης, προσβάσιμης σε όλους.

Ο Σουόρτζ κατηγορούταν ότι έκλεψε έγγραφα από το JSTOR, μια συνδρομητική υπηρεσία που χρησιμοποιείται από το M.I.T και η οποία προσφέρει ψηφιοποιημένα αντίγραφα άρθρων από επιστημονικά περιοδικά. Αν και ο ίδιος είχε δηλώσει αθώος, οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Σουόρτζ είχε σκοπό να διανείμει τα άρθρα σε ιστοσελίδες ελεύθερης διακίνησης αρχείων. Ο εκτελεστικός διευθυντής Ντέιβιντ Σίγκαλ ανέφερε σε δήλωσή του σχετικά με τις κατηγορίες: «Οι κατηγορίες δε βγάζουν νόημα. Είναι σαν να προσπαθείς να βάλεις κάποιον στη φυλακή με την κατηγορία ότι δανείστηκε πάρα πολλά βιβλία από τη βιβλιοθήκη».

Εάν ο Σουόρτζ καταδικαζόταν, θα αντιμετώπιζε δεκαετίες φυλάκισης και σημαντικά χρηματικά πρόστιμα. Η οικογένειά του, δήλωσε: «Ο θάνατος του Άαρον δεν είναι απλά μια προσωπική τραγωδία. Είναι το προϊόν ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης γεμάτης με εκφοβισμό και εισαγγελικές παρεμβάσεις. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους υπαλλήλους στο γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ Μασαχουσέτης και στο MIT συνέβαλαν στο θάνατό του».

Το ρόλο του στην υπόθεση του Άαρον Σουόρτζ δήλωσε πως θα ερευνήσει ο πρόεδρος του ΜΙΤ, Λίο Ράφαελ Ρέιφ. «Με πονάει να σκέφτομαι πως μπορεί να παίξαμε ρόλο σε αυτήν την ατυχή σειρά γεγονότων που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία» είπε σε σχετική γραπτή του δήλωση στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Σουόρτζ περνούσε φάσεις κατάθλιψης. «Σίγουρα υπάρχουν φορές που είσαι λυπημένος» είχε γράψει σε ένα blog το 2007. «Ίσως ένα αγαπημένο πρόσωπο σε εγκατέλειψε ή ένα σχέδιο πήγε στραβά. Ίσως και να κλαις. Να αισθάνεσαι άχρηστος. Η καταθλιπτική διάθεση είναι ακριβώς έτσι, μόνο που δεν έρχεται ή φεύγει για συγκεκριμένο λόγο».

Κάτω από σχετικά κείμενα στο διαδίκτυο, οι «φίλοι» του υποστηρίζουν εμμέσως πλην σαφώς πως την κατάθλιψη του ακτιβιστή χάκερ πιθανόν κάποιοι να θελήσουν να την εκμεταλλευτούν. Η αυτοκτονία του μοιάζει ύποπτα βολική σε μερικούς. Μετά από τόσες αμερικανικές ταινίες δράσης με μυστικές υπηρεσίες, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.εμφάνιση σχολίων