0
1
σχόλια
418
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Φυλές αλληλεγγύης μοιράζονται αντικείμενα και αγάπη μέσω μιας νέας διαδικτυακής υπηρεσίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
8 Ιανουαρίου 2013
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, καθώς το γραφείο είναι μακριά από το σπίτι και η συγκοινωνία δεν εξυπηρετεί. Αναγκάζεται να ξεκινήσει αρκετή ώρα νωρίτερα και περνάει πάνω από μισή ώρα κινούμενος σημειωτόν στην κίνηση. Την υπόλοιπη μέρα δεν κινεί το αυτοκίνητο, γιατί πλέον το κόστος της βενζίνης είναι μεγάλο. Γεγονός: Το 80% των αυτοκινήτων που κινούνται στους δρόμους μεταφέρουν μόνο τον οδηγό.

Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ. Δε γνωρίζει κανέναν στην περιοχή. Χρειάζεται να ανοίξει μερικές τρύπες στους τοίχους για να στερεώσει μερικά ραφάκια και το φωτιστικό του. Την επόμενη μέρα αγοράζει ένα ηλεκτρικό τρυπάνι από ένα μαγαζί πληρώνοντας 30 ευρώ. Δεν είναι λίγα γι’ αυτόν τα χρήματα, αλλά παρηγορείται σκεφτόμενος «θα μου μείνει». Και όντως, του μένει. Αχρησιμοποίητο. Γεγονός: Ένα ηλεκτρικό τρυπάνι χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο 12 λεπτά σε όλη τη διάρκεια ζωής του.

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Σαν αποτέλεσμα, το προηγούμενο πέρασε στην αχρηστία, παρότι λειτουργούσε μια χαρά. Οι φίλοι της είχαν ήδη όλοι ένα κινητό τηλέφωνο κι έτσι η Χριστίνα, μην έχοντας τι να το κάνει, το πέταξε στα σκουπίδια. Γεγονός: Στους ωκεανούς υπάρχουν νησιά από πλαστικό στο μέγεθος της Γαλλίας.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΑΓΑΘΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ. Στα σπίτια μας κρατάμε πράγματα, τα οποία δε χρησιμοποιούμε καθημερινά και γεμίζουν σκόνη. Πετάμε αντικείμενα στα σκουπίδια χωρίς να σκεφτόμαστε πού πηγαίνουν και πολλές φορές πετάμε πράγματα που για άλλους ανθρώπους θα ήταν χρήσιμα. Την ίδια στιγμή είμαστε πιο μόνοι από ποτέ, δεν ξέρουμε ποιος είναι ο γείτονάς μας και δύσκολα θα τον εμπιστευόμασταν αν μας ζητούσε βοήθεια. Μπορούμε να ζούμε καλύτερα αν μοιραζόμαστε, και το Sharetribe είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν το σκοπό: Για να μας δώσει τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους στις κοινότητες στις οποίες ανήκουμε -στη γειτονιά μας, στη δουλειά μας, στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιό μας.

ΣΤΟ SHARETRIBE ΜΠΟΡΕΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΝΑ “TRIBE” ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. Σε αυτό άλλα άτομα της κοινότητας θα καταχωρούν αντικείμενα ή βοήθεια την οποία μπορούν να προσφέρουν ή αντίστοιχα να ζητούν ό,τι χρειάζονται. Οι συναλλαγές είναι σχετικά ασφαλείς, γιατί γίνονται σε περιορισμένο περιβάλλον, αφού ανήκουν όλοι στην ίδια «φυλή», είναι δηλαδή γείτονες, συμφοιτητές, συμμαθητές κ.λπ.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ SHARETRIBE ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ: Μπορούμε να μοιραστούμε αυτά που ήδη έχουμε, να ξαναγνωρίσουμε τους ανθρώπους στις κοινότητές μας, να καταναλώνουμε λιγότερο και πιο ουσιαστικά και να σταματήσουν τα σπίτια μας να γεμίζουν αντικείμενα.

εμφάνιση σχολίων