0
1
σχόλια
252
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Δεν προφτάσαμε να συλλάβουμε και να στερεώσουμε το πρόσωπο της ελπίδας, στερέωσέ το εσύ. Τέλεψε το έργο μας!»

DOC TV
31 Οκτωβρίου 2012
Περπατώ στ’ αφρόχειλο της αβύσσου και τρέμω. Δυο φωνές μέσα μου παλεύουν. Ο νους: Γιατί να χανόμαστε κυνηγώντας το αδύνατο; Χρέος μας ν’ αναγνωρίσουμε τα σύνορα του ανθρώπου. Μα μια άλλη μέσα μου φωνή, ας την πούμε καρδιά, αντιστέκεται και φωνάζει: Όχι! Όχι! Ποτέ να μην αναγνωρίσεις τα σύνορα του ανθρώπου. Να σπας τα σύνορα. Ν’ αρνιέσαι ό,τι θωρούν τα μάτια σου. Να πεθαίνεις και να λες: θάνατος δεν υπάρχει…

Μην πεθαίνεις για να μην πεθάνουμε, φωνάζουν μέσα σου οι νεκροί… Δεν προφτάσαμε να χαρούμε τις γυναίκες που πεθυμήσαμε, πρόφτασε εσύ, κοιμήσου μαζί τους. Δεν προφτάσαμε να κάνουμε έργα τις ιδέες μας, κάμε τις έργα εσύ. Δεν προφτάσαμε να συλλάβουμε και να στερεώσουμε το πρόσωπο της ελπίδας, στερέωσέ το εσύ. Τέλεψε το έργο μας! Τέλεψε το έργο μας! Όχι, δε φύγαμε, δεν ξεκορμίσαμε από σένα. Μέσα από τα σωθικά σου ξακολουθούμε τον αγώνα. Λύτρωσέ μας.. Η ουσία του Θεού μας είναι ο αγώνας… είναι μια δύναμη που χωράει τα πάντα, που γεννάει τα πάντα..

Συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από το θάνατό του κι εμείς ξαναδιαβάζουμε την Ασκητική που κυκλοφορεί από τις εκδ. Καζαντζάκη. Ο Νίκος Καζαντζάκης (18 Φεβρουαρίου 1883-26 Οκτωβρίου 1957), μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, με τα περισσότερα μεταφρασμένα βιβλία παγκοσμίως. Ανάμεσα στα πιο αναγνωρισμένα είναι τα έργα του που μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο: Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Ο Τελευταίος Πειρασμός.

εμφάνιση σχολίων