«Κι όταν όλος ο κόσμος έφευγε και μέναμε οι δυο μας, ανάμεσα σε άδεια ποτήρια και βρώμικα σταχτοδοχεία, τι όμορφο που ήταν να ξέρω πως βρισκόσουν εδώ σαν μια όαση, μόνη μαζί μου στην άκρη της νύχτας. Και πως διαρκούσες, ήσουν περισσότερη από το χρόνο, ήσουν αυτή που δεν έφευγε, διότι ένα κοινό μαξιλάρι και μια κοινή ζεστασιά θα μας καλούσαν ξανά να ξυπνήσουμε την επόμενη ημέρα, μαζί, γελώντας, ξεχτένιστοι.»
Ο Χούλιο Κορτάσαρ (Julio Cortazar, Βρυξέλλες, 1914 - Παρίσι, 1984) είναι αργεντινός συγγραφέας και ο σημαντικότερος της νοτιο-αμερικανικής διασποράς. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα (το Κουτσό θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα του 20ού αιώνα), ποιήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα.
Η ζωή του Χούλιο Κορτάσαρ ακολούθησε, από την αρχή ως το τέλος, τη διαδρομή ενός πολίτη του κόσμου. Όταν ήταν μικρός, οι συμμαθητές του στο σχολείο τον φώναζαν belgicano γιατί έτρωγε το "ρο" και είχε γεννηθεί, κατά τύχη, στο Βέλγιο, όπου ο διπλωμάτης πατέρας του υπηρετούσε στην πρεσβεία της Αργεντινής στις Βρυξέλλες.
Η οικογένεια επέστρεψε στο Μπουένος Άιρες όταν ο Χούλιο ήταν τεσσάρων ετών. Τα ταξίδια και η πολιτική, τα πολιτικά ταξίδια θα έλεγε κανείς, ήταν από τις κύριες συνιστώσες της ζωής του. Η επανάσταση της Κούβας, όπου πήγε για πρώτη φορά το 1963, έγινε αφορμή να ξυπνήσει το ενδιαφέρον του για τις πολιτικές εξελίξεις στη Λατινική Αμερική.
Έκανε επανειλημμένα ταξίδια στη Νικαράγουα, γοητευμένος από την Επανάσταση των Σαντινίστας, και μετέφερε τις εμπειρίες του στο βιβλίο "Νικαράγουα, τόσο βίαια γλυκιά". Το 1983, όταν είχε αποκατασταθεί η δημοκρατία στην Αργεντινή, ταξίδεψε για τελευταία φορά στην πατρίδα του, όπου η υποδοχή από τον κόσμο ήταν πολύ θερμή, σε αντίθεση με την ψυχρότητα των επίσημων αρχών. Πέθανε την επόμενη χρονιά στο Παρίσι.
Σήμερα υπάρχει στο Μπουένος Άιρες μια πλατεία που φέρει το όνομά του. Το ίδιο και στο Παρίσι, όπου το 2007 ο σοσιαλιστής δήμαρχος Μπερτράν Ντελανοέ έδωσε το όνομα του Κορτάσαρ σε μια μικρή πλατεία του Ιλ Σεν-Λουί. Χούλιο Κορτάσαρ, μετάφραση: Νάταλι Φύτρου .
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν