0
1
σχόλια
228
λέξεις
ΖΗΝ
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γάτες δεν συνηθίζουν να απομακρύνονται πολύ από το σπίτι τους!
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
23 Φεβρουαρίου 2024
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports - Nature, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Μπίσοφ, χρησιμοποίησε κολάρα με πομπό GPS για να παρακολουθήσει τις κινήσεις 98 γάτων σε μια πόλη της Νορβηγίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γάτες δεν συνηθίζουν να απομακρύνονται πολύ από το σπίτι τους. Κατά μέσο όρο, περνούν το 79% του χρόνου της βόλτας τους εντός 50 μέτρων από το σπίτι τους. Μόνο το 21% του χρόνου τους το περνούν σε απόσταση άνω των 50 μέτρων, και μόνο το 1% του χρόνου τους το περνούν σε απόσταση άνω των 100 μέτρων.

Η μέση μέγιστη απόσταση που διένυσε μια γάτα κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν μόλις 352 μέτρα. Η μεγαλύτερη απόσταση που διένυσε μια γάτα ήταν 2,3 χιλιόμετρα, αλλά αυτή η γάτα δεν ήταν στειρωμένη και είχε την τάση να περιφέρεται περισσότερο από τις άλλες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι γάτες είναι ζώα που ζουν σε μικρές περιοχές και δεν είναι τόσο περιπλανώμενα όσο πιστεύαμε. Οι γάτες είναι πιο πιθανό να περιφέρονται σε μικρή απόσταση από το σπίτι τους, αναζητώντας φαγητό, νερό και θηράματα. Τα αποτελέσματα πάντως υποδεικνύουν ότι οι γάτες δεν είναι τόσο πιθανό να χαθούν ή να τραυματιστούν αν παραμένουν κοντά στο σπίτι τους.


Διαβάστε επίσης:
Επιτρέπονται τα κατοικίδια στο διαμέρισμα;
ΕΡΕΥΝΑ: Η συναισθηματική ζωή της γάτας
24 απαντήσεις για την γάτα σου
εμφάνιση σχολίων