0
1
σχόλια
356
λέξεις
ΖΗΝ
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | UNSPLASH
6 Δεκεμβρίου 2023
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature με τίτλο Η κοινωνική και συναισθηματική ζωή της γάτας και διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ στην Αγγλία.

Η έρευνα διήρκεσε 10 χρόνια και περιελάμβανε τη μελέτη περισσότερων από 1.000 γάτες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους για τη συλλογή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης της συμπεριφοράς των γατών στο σπίτι και στο εργαστήριο, της συνέντευξης των ιδιοκτητών γατών και της ανάλυσης βιντεοσκοπήσεων, καταγραφή της καρδιακής συχνότητας και των επιπέδων ορμονών των γατών σε διαφορετικές καταστάσεις

Η έρευνα αυτή εξέτασε τη συμπεριφορά και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των γατών σε διάφορες καταστάσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Οι γάτες ανταποκρίνονται θετικά στην προσοχή και την επαφή με τους ιδιοκτήτες τους, και δείχνουν σημάδια θλίψης ή άγχους όταν οι ιδιοκτήτες τους απουσιάζουν.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι γάτες έχουν μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων, όπως χαρά, θλίψη, θυμό και φόβο. Εκφράζουν τα συναισθήματά τους με διάφορους τρόπους, όπως με το γουργούρισμα, το νιαούρισμα, το γλείψιμο και τη θέση του σώματος τους.

Μερικά από τα συγκεκριμένα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής: Οι γάτες προτιμούν να ζουν με άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων άλλων γατών, σκύλων και πουλιών. Ανταποκρίνονται θετικά στην επαφή με τους ιδιοκτήτες τους, όπως το χάιδεμα και το παιχνίδι ενώ δείχνουν σημάδια θλίψης ή άγχους όταν οι ιδιοκτήτες τους απουσιάζουν.

Στην έρευνα, οι γάτες που ζούσαν με άλλες γάτες, σκύλους ή άλλα ζώα, είχαν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικότητας και παιχνιδιάρικης συμπεριφοράς από τις γάτες που ζούσαν μόνοι τους.

Μια γάτα που είναι λυπημένη μπορεί να χάνει το ενδιαφέρον της για το παιχνίδι, να τρώει λιγότερο ή να κοιμάται περισσότερο. Μια γάτα που είναι θυμωμένη μπορεί να γρυλίζει, να τσιρίζει ή να χτυπάει με τα πόδια της. Μια γάτα που είναι φοβισμένη μπορεί να κρυφτεί, να τρίψει το κεφάλι της στα αντικείμενα ή να ουρήσει έξω από την άμμο της.

Αυτή η έρευνα παρέχει νέα γνώση για τη συμπεριφορά και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των γατών. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι οι γάτες είναι πιο κοινωνικά και συναισθηματικά πολύπλοκα ζώα από ό,τι πιστεύουμε.


Διαβάστε επίσης:
24 απαντήσεις για την γάτα σου
Μπουκόβσκι: Αυτός ο γάτος είμαι εγώ
Χάισμιθ: Η γάτα είναι ένα έργο τέχνης
εμφάνιση σχολίων