0
1
σχόλια
386
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Τα «5 στάδια» που βιώνουμε, σύμφωνα με την διάσημη θεωρία της Δρ. Elizabeth Kubler-Ross
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: WIKI HOW TO MOURN
4 Απριλίου 2022
Αυτά είναι τα διάσημα «5 στάδια» που περνάει ένας άνθρωπος όταν βιώνει μια απώλεια -αποχωρισμό, χωρισμό, θάνατο: Σύμφωνα με την Δρ. Elizabeth Kubler-Ross που τα εισήγαγε το 1969 είναι:  Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και τέλος αποδοχή,

Τα στάδια αυτά αποτελούν τις υγιείς ψυχικές αντιδράσεις που έρχονται στην επιφάνεια, καθώς το άτομο προσπαθεί να νοηματοδοτήσει την απώλεια. Το σημαντικότερο μέρος όλης της θεραπευτικής διαδικασίας αποτελεί η βίωση και η αποδοχή όλων των συναισθημάτων. Τα στάδια αναλυτικά:

Άρνηση: «Δε μπορεί να συμβαίνει αυτό σε εμένα». Το πρώτο στάδιο βοηθά το άτομο να μειώσει την ένταση της απώλειας. Στο στάδιο αυτό, η ζωή δεν έχει κανένα νόημα. Αναρωτιέται αν και με ποιο τρόπο μπορεί να προχωρήσει τη ζωή του. Η άρνηση βοηθά το άτομο να διαχειριστεί μόνο τόσες πληροφορίες, όσες αντέχει. Καθώς αποδέχεται την πραγματικότητα της απώλειας, αρχίζει να μπαίνει στη θεραπευτική διαδικασία.

Θυμός: «Γιατί συμβαίνει αυτό σε εμένα;». Ο θυμός αποτελεί απαραίτητο στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας. Το άτομο νιώθει εγκαταλειμμένο, μπορεί να στρέψει το θυμό του στο περιβάλλον του.

Διαπραγμάτευση: Το στάδιο περιλαμβάνει επίμονες σκέψεις σχετικά με όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο για να αποφευχθεί η απώλεια. Οι σκέψεις αυτές δημιουργούν τύψεις και ενοχές στο άτομο για αυτά που θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά στο παρελθόν και δεν έκανε.

Κατάθλιψη: Το στάδιο αυτό επέρχεται όταν το άτομο συνειδητοποιήσει το πραγματικό μέγεθος της απώλειας. Αποσύρεται από αγαπημένες δραστηριότητες, έχει ενδεχομένως λύπη, αϋπνία, υπερυπνία, διαταραχές όρεξης, προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης. Η κατάθλιψη αποτελεί φυσιολογική αντίδραση.

Αποδοχή: «Έχω αποδεχτεί αυτό που συνέβη». Το στάδιο αυτό αφορά στην αποδοχή της νέας πραγματικότητας. Το άτομο μαθαίνει να ζει χωρίς το αντικείμενο της απώλειας και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του. Το παρελθόν δε μπορεί να αλλάξει, μπορεί όμως να αλλάξει το μέλλον.

Όπως κάθε άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο είναι μοναδικός έτσι και κάθε εμπειρία πένθους βιώνεται μοναδικά. Τα στάδια του πένθους αποτελούν κοινούς τρόπους αντίδρασης πολλών ανθρώπων, όχι όμως όλων. Ορισμένοι μπορεί να βιώσουν κάποια από αυτά, ενώ κάποιοι άλλοι να μη βιώσουν κανένα. Η χρονική διάρκεια που χρειάζεται το άτομο για να περάσει από αυτά τα στάδια ποικίλλει: από λίγα μόνο λεπτά και ώρες μέχρι μήνες, ή ακόμα και να μην ολοκληρωθούν ποτέ.

 
Διαβάστε επίσης:
Ο έρωτας και ο πανικός της εγγύτητας
Γονείς: Η αξία της φροντίδας του εαυτού
Γιουνγκ: Μέσα μας

 
εμφάνιση σχολίων