0
1
σχόλια
423
λέξεις
ΖΗΝ
DOCTV.GR | UNSPLASH
29 Μαρτίου 2022
Ο κτηνίατρος Δρ Pitcairn, γνωστός για τα βιβλία του πάνω στη φυσική ανατροφή των ζώων, μας παροτρύνει να ακολουθήσουμε μια πιο φυσική διατροφή. Και μας προειδοποιεί ότι η μετάβαση χρειάζεται προσπάθεια και θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά θα ανεβάσει το επίπεδο υγείας του κατοικίδιού μας. «Οι άνθρωποι, πριν ανακαλυφθούν οι τυποποιημένες τροφές, έδιναν στα κατοικίδια τους ό,τι περίσσευε από το φαγητό τους. Και τα τρόφιμα αυτά διατηρούσαν, για πολλά χρόνια, τα ζώα τους υγιή».

Οι τυποποιημένες τροφές περιέχουν υψηλά ποσοστά σε άμυλα, ζάχαρη, λίπος, χημικά και επίσης πολλά από τα κύρια συστατικά τους είναι αφυδατωμένα σε μεγάλο ποσοστό (βλέπε κρέας, ψάρι κ.λπ). Οι συνταγές που ακολουθούν δεν αποτελούν ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφής αφού ένα πρόγραμμα σχεδιάζεται αφού αξιολογηθεί η υγεία, η φυσική κατάσταση, η ηλικία της γάτας, και άλλα. Μπορείτε επίσης να συνδυάζετε το μαγειρεμένο φαγητό με τροφή καλής ποιότητας, από τα ειδικά καταστήματα, τσεκάροντας πάντα τα συστατικά που περιέχουν.

Αν δεν αρέσει στη γάτα μας η τροφή πολτοποιημένη τότε χτυπάμε το μείγμα λιγότερο ή βάζουμε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας. Ο Δρ Pitcairn υποστηρίζει ότι τα περισσότερα ζώα ανταποκρίνονται πολύ θετικά και άμεσα σε μια διατροφική αλλαγή.

 
Μους σαρδέλας (ή σκουμπριού, σολωμού)
20 ολόκληρες σαρδέλες, αφαιρούμε τα εντόσθια. Τις ψήνουμε στο φούρνο και κρατάμε το κεφάλι και τα κόκκαλα
1 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο
1-2 κουτ. σούπας βρασμένο καρότο. Η ποσότητα που θα δώσουμε στη γάτα μας εξαρτάται από την προτίμηση της
½ κουτ. σούπας διατροφική μαγιά
1/3 κούπας βιολογική βρώμη. Τη βράζουμε μέχρι να χυλώσει. Τη βρώμη μπορείτε να την αντικαταστήσετε με καστανό ρύζι.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα blender και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μους. Λίγο νερό αν χρειαστεί περισσότερα υγρά. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 – 3 ημέρες. Μπορούμε να το βάλουμε και  στην κατάψυξη.

Μους κοτόπουλου με λαχανικά
2 κούπες βρασμένο κοτόπουλο
¼ κούπας βρασμένα λαχανικά (μπρόκολο, καρότο, γλυκοπατάτα)
Ζωμό από κόκκαλα
Πολτοποιούμε όλα τα συστατικά μας μέχρι να γίνουν ομοιογενές μους.

Μους κοτόπουλου με τόνο
1 κούπα βρασμένο κοτόπουλο -κρατάμε το ζουμί εάν χρειαστεί να το προσθέσουμε
1 κονσέρβα τόνου
1 κουτ. σούπας βρασμένο καρότο
2 κουτ. σούπας καστανό ρύζι
Το ζουμί από το βρασμένο κοτόπουλο
Βάζουμε όλα τα συστατικά μας και τα πολτοποιούμε στο blender.

 
Με πληροφορίες από την Ελένη Παλαιολογοπούλου (έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή)

 
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Το café όπου γάτες και άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά
Η εξουσία του χρήματος μέσα από τα μάτια μιας γάτας
Στην Ελβετία οι γάτες έχουν τις δικές τους σκάλες

 
εμφάνιση σχολίων