0
1
σχόλια
603
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Από τον Μίλτο Τόσκα
 
DOCTV.GR
29 Ιουλίου 2021
H Ναόμι Κλάιν είναι Καναδή δημοσιογράφος, διανοούμενη, συγγραφέας κι ακτιβίστρια. Από το 2007 και το Δόγμα του Σοκ εξηγεί και παράλληλα προειδοποιεί την ανθρωπότητα για όσα συνέβησαν κι όσα έρχονται να μας συναντήσουν αντίστοιχα. Κάθε κρίση και μία ευκαιρία για το κεφάλαιο και τους δυνατούς. Ο αγώνας της τιτάνιος. Η προσωπικότητά της ακέραιη. Αποτέλεσε μία από τις πρώτες που υποστήριξαν το "Green New Deal" και καθημερινά για κακή μας τύχη δικαιώνεται. Το έργο της συγκινεί κι εμπνέει ολόκληρες γενιές. Μία φωνή που είναι αποφασισμένη να αφυπνίσει συνειδήσεις με κάθε κόστος.

Κατάλληλη αφορμή για το συγκεκριμένο θέμα δόθηκε από το γεγονός ότι η θερμοκρασία στο Λίτον του Καναδά άγγιξε τους 49,5 βαθμούς Κελσίου και τουλάχιστον 130 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο την πρώτη ημέρα του Ιουλίου. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι ραγδαίες. Αρκετοί πίστεψαν πως με τον αναγκαστικό εγκλεισμό έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μάταια. Ο πλανήτης εκπέμπει SOS περισσότερο από ποτέ. Οι ώρες είναι δραματικές. Εκφράζονται φόβοι όχι για το 2100, όχι για το 2050, όχι για το 2025, για το σήμερα, για το τώρα. Στην πρώτη γραμμή της επαγρύπνησης βρίσκεται η Κλάιν.

Πέρυσι περίπου τέτοιο καιρό κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Στις Φλόγες». Ένα προσωπικό σημείωμα που προμηνύει την καταστροφή. «Το σπίτι μας φλέγεται». Είχε προηγηθεί το θεμελιώδες έργο: «Αυτό αλλάζει τα πάντα: Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος» (2014), αλλά και το «ΟΧΙ δεν είναι αρκετό» (2018). Τώρα όμως πρέπει να επικεντρωθούμε στο περιβάλλον και σε μία συλλογική προσπάθεια. Η Κίνα έκανε κάποια βήματα. Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν και το πρώτο εξάμηνο παρουσίας του στον Λευκό Οίκο δίνουν ελπίδα για την επιστροφή τουλάχιστον στους όρους της συμφωνίας του Παρισιού. Ο χρόνος πιέζει όμως πλέον ασφυκτικά.


Η κλιματική αλλαγή βάζει βόμβα στα θεμέλια του ιδεολογικού οικοδομήματος στο οποίο στηρίζεται ο σύγχρονος συντηρητισμός 

Συνηθίζουμε να λέμε πως αν η φωτιά δε φτάσει στην πόρτα μας σπάνια ευαισθητοποιούμαστε. Τώρα είναι ήδη εδώ. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, από την Αφρική μέχρι την Ασία και φυσικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται ως απόρροια κι αυτού του γεγονότος. Όλο αυτό συνδέεται άρρηκτα και με το προσφυγικό. Οι υποθέσεις είναι αλληλένδετες. Σε λίγο καιρό πολλές περιοχές θα καταστούν ακατοίκητες. Σε αυτόν τον αγώνα υπάρχουν επιφανείς σύμμαχοι όπως ο ιδιοκτήτης της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς κι αρνητές του προβλήματος με πρωτοστάτη τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όλα αυτά μπορεί να μην παίρνουν έκταση στον ελληνικό τύπο, αλλά σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Κεν Λόουτς, η Γκρέτα Τούνμπεργκ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε κάθε ευκαιρία. Στη δική μας ήπειρο κύριος εκφραστής αυτού του ρεύματος τείνει να γίνει το DiEM25 του Γιάννη Βαρουφάκη. Παράλληλα στη Γερμανία βρισκόμαστε στην κούρσα διαδοχής της Άνγκελα Μέρκελ κι εκεί κεφάλι φέρεται να έχει πάρει η Αnnalena Βaerbock, δηλαδή η υποψήφια την Πράσινων. Όλο αυτό που συντελείται είναι κάτι αναγκαίο που δεν μπορεί να περιμένει. Η κλιματική αλλαγή βάζει βόμβα στα θεμέλια του ιδεολογικού οικοδομήματος στο οποίο στηρίζεται ο σύγχρονος συντηρητισμός.

Σε μία εποχή που το lifestyle καλλιεργεί τις περισσότερες φορές λανθασμένα πρότυπα, έρχεται η στιγμή να αναλογιστούμε πως η πολύπλευρη κρίση μας οδηγεί νομοτελειακά σε κάτι που υπερβαίνει τον παράγοντα άνθρωπο. Μία πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια πήραμε με την πανδημία. Ζητούμενο είναι να ζήσουμε, να επιβιώσουμε, όσο μακάβριο κι αν ακούγεται. Στον δρόμο για αυτήν την παγκόσμιο ανατροπή των συσχετισμών απαιτούνται ευρείες συνεργασίες με φόντο τη ζωή, γιατί αν πεθάνουμε τι σημασία θα έχουν ποια τα χρήματα;
 

Διαβάστε επίσης:
Η Ναόμι Κλάιν είπε
Ναόμι Κλάιν: Πώς να νικήσουμε την κλιματική αλλαγή 
Παγκόσμιες μηνύσεις σε επιχειρήσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Το πράσινο κύμα της Ευρώπης
Καταργείστε τον καπιταλισμό, σώστε τη Γη
εμφάνιση σχολίων