0
1
σχόλια
296
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Τι είναι αυτό που μας στοιχειώνει ψυχολογικά εν καιρώ πανδημίας;
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | UNSPLASH
27 Απριλίου 2021
Να βιώνεις μια δυσάρεστη ή ανεπιθύμητη κατάσταση, συχνά, για πολύ καιρό. Έτσι μεταφράζει το λεξικό του Cambridge τη λέξη Languishing, η οποία μάλλον εκφράζει και το κυρίαρχο συλλογικό συναίσθημα του 2021 όπου η ζωή μπήκε στον πάγο εξαιτίας της πανδημίας.

Όταν βρισκόμαστε σε φάση languishing, ουσιαστικά εξασθενεί το κίνητρο και η ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε και να εστιάζουμε σε πράγματα. Μπορεί να έχουμε ενέργεια, όμως δεν νιώθουμε ενεργητικοί. Μπορεί να μην νιώθουμε απελπισμένοι όπως στην κατάθλιψη, αλλά νιώθουμε χωρίς στόχο και «μαραμένοι». Μια αίσθηση στασιμότητας και κενού, σαν να κοιτάζουμε τη ζωή να περνά μέσα από ένα θολό τζάμι.
 

Το Languishing είναι το στάδιο όπου δεν έχουμε κατάθλιψη αλλά δεν μπορούμε να ανθίσουμε  


Στην ψυχολογία, σκεφτόμαστε την ψυχική υγεία σε ένα φάσμα από την κατάθλιψη έως την άνθηση. Η άνθηση είναι η κορυφή της ευημερίας: όλα βγάζουν νόημα, νιώθουμε δυνατοί, γεμάτοι ενέργεια και γνήσιο ενδιαφέρον για τους άλλους. Στην κατάθλιψη νιώθουμε απελπισμένοι και στραγγισμένοι. Το Languishing είναι το στάδιο όπου δεν έχουμε κατάθλιψη αλλά δεν μπορούμε να ανθίσουμε.

Δεν έχουμε συμπτώματα ψυχικής ασθένειας, αλλά δεν λειτουργούμε στο 100% των δυνατοτήτων μας. Το Languishing αποδυναμώνει το κίνητρό μας, διαταράσσει την ικανότητά μας να εστιάζουμε και μειώνει την απόδοσή μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην βαλτώνουμε σε κατάσταση languishing; Το να διοχετεύουμε τους εαυτούς μας σε καταστάσεις με «ροή», μπορεί να είναι αντίδοτο. Από το να μας απορροφούν σειρές ολόκληρες και να καταβροχθίζουμε το ένα επεισόδιο μετά το άλλο, μέχρι να καταπιανόμαστε με κάτι που μας αρέσει τόσο που μας κάνει να ξεχνάμε τον τόπο και χρόνο στον οποίο βρισκόμαστε, μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ισορροπία και τη χαρά μέσα μας.


Διαβάστε επίσης:
Τι είναι το Ghosting;
Ma σημαίνει ένα κενό που είναι γεμάτο δυνατότητες
Τα συναισθήματα που δεν περιγράφονται με μια λέξη
εμφάνιση σχολίων