0
7
σχόλια
460
λέξεις
VISUALISM
«Όλα είναι σημαντικά και τίποτα δεν αξίζει να πεταχτεί». Το «Νόμπελ της αρχιτεκτονικής», σε δύο Γάλλους αρχιτέκτονες που δημιουργούν χωρίς να γκρεμίσουν τίποτα
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
25 Μαρτίου 2021
Οι Γάλλοι αρχιτέκτονες Anne Lacaton και Jean-Philippe Vassal δεν κατέστρεψαν ποτέ ένα κτίριο για να χτίσουν ένα καινούριο. Η φιλοσοφία τους βασίζεται στην επαναχρησιμοποίηση, επανεφεύρεση και αναζωογόνηση κάθε αρχιτεκτονικής δομής. Δεν τους αρέσει η σπατάλη υλικών, οι επεμβάσεις τους θέλουν να γίνονται με ελάχιστους πόρους και θεωρούν πως κάθε κτίριο, αν ειδωθεί με νέα μάτια, μπορεί να αναδημιουργηθεί ή να μετουσιωθεί σε κάτι νέο.

«Όλα είναι σημαντικά και τίποτα δεν αξίζει να πεταχτεί». Αυτή τη νοοτροπία ακολουθούν  από το 1987, που ίδρυσαν το γραφείο τους. Κι έπειτα από 34 χρόνια εφαρμογής αυτής της προσέγγισης, κέρδισαν για την ιδιαίτερη ματιά τους τη μεγαλύτερη αρχιτεκτονική διάκριση: το Βραβείο Pritzker.

Το ζευγάρι των Γάλλων αρχιτεκτόνων διαδέχεται μια σειρά διάσημων συναδέλφων τους όπως οι Φρανκ Γκέρι και Ρέντζο Πιάνο. Στο σκεπτικό της η επιτροπή σημειώνει πως δημιουργούν «αρχιτεκτονική δυνατή στη φόρμα όσο και στις πεποιθήσεις της, διάφανη στην αισθητική και στην ηθική της».

«Γίνονται πολλές κατεδαφίσεις κτιρίων, που δεν είναι παλιά, δεν είναι εκτός λειτουργίας,  κι εξακολουθούν να έχουν ζωή μπροστά τους» λένε οι αρχιτέκτονες στους NY Times. «Αν κοιτάξουμε τα πράγματα με φρέσκια ματιά, πάντα υπάρχει πάντα κάτι θετικό, που μπορεί να αξιοποιηθεί».
 

Οι Lacaton και Vassal δίνουν έμφαση στην ελευθερία, αφήνοντας τους χώρους αόριστους, γεγονός που επιτρέπει στους ενοίκους να είναι εφευρετικοί  

Οι δυο αρχιτέκτονες έγιναν ευρύτερα γνωστοί όταν μετέτρεψαν ένα μεγάλο συγκρότημα εργατικών κατοικιών στη Γαλλία σε μοντέρνες, βιοκλιματικές κατοικίες. Φυσικά δεν κατεδάφισαν τίποτα. Έκαναν επεμβάσεις στην πρόσοψη του κτιρίου και δημιούργησαν εσωτερικά αίθρια και μπαλκόνια, με τρόπο που ανταποκρίνεται στις οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της εποχής.

Σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους τους, οι δυο τους προτιμούν να προτρέπουν τους υποψήφιους πελάτες να μην ξοδέψουν πολλά χρήματα. «Η αρχιτεκτονική εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία και γίνεται πιο περίπλοκη. Εμείς προσπαθούμε να τα αποφύγουμε όλα αυτά, με το να δουλεύουμε με πολύ απλά στοιχεία, όπως ο αέρας και ο ήλιος, για τα οποία δεν χρειάζεται να πληρώνουμε».

Οι Lacaton και Vassal δίνουν έμφαση στην ελευθερία, αφήνοντας τους χώρους αόριστους, γεγονός που επιτρέπει στους ενοίκους να είναι εφευρετικοί. Μερικές φορές εκπλήσσονται και οι ίδιοι από τις νέες χρήσεις που δημιουργούνται. Όπως όταν δημιούργησαν ένα θερμοκήπιο το οποίο τελικά χρησιμοποιήθηκε ως σαλόνι. «Έχουμε την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να είναι δημιουργικοί, εάν τους δοθεί ο χώρος να το κάνουν».

Ο σεβασμός προς τα κτίσματα, την ιστορία, τη φύση και το περιβάλλον, στο μυαλό του αρχιτεκτονικού διδύμου, είναι αλληλένδετα. «Ποτέ μην κατεδαφίζετε, ποτέ μην κόβετε ένα δέντρο, ποτέ μην ξεριζώνετε ένα παρτέρι με λουλούδια. Φροντίστε τη μνήμη των πραγμάτων που ήταν ήδη εκεί, και ακούστε τους ανθρώπους που ζουν εκεί».


Διαβάστε επίσης:
Το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο
Το αυτόνομο σπίτι στην άκρη του κόσμου
Κάψουλες με αυτονομία 365 ημερών
εμφάνιση σχολίων