0
1
σχόλια
363
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Το υπ. Περιβάλλοντος πληρώνει ιδιώτες για την γιγαντιάια αναδάσωση. Ερωτηματικά γεννά το κόστος ενώ οι δασολόγοι επισημαίνουν πως είναι προβληματικό να γίνονται φυτεύσεις σε χώρους όπου τα δάση έχουν ξεκινήσει να αναγεννώνται φυσικά...
 
DOCTV.GR
4 Δεκεμβρίου 2020
Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την οικολογική αναβάθμιση εκτάσεων που έχουν καεί, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ενέκρινε το σχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων προς 1.408 ευρώ το στρέμμα, σύμφωνα με την ΕφΣυν.

Το σχέδιο θα έχει δεκαετή διάρκεια, ως το 2030, και περιλαμβάνει την αναδάσωση σε 13 περιοχές της Ελλάδας, έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί ή αποψιλωθεί, με 300 εκατ. «πιστοποιημένα» δέντρα. Ανάμεσα στις 13 περιοχές που επελέγησαν βρίσκονται και στρέμματα στις περιοχές: Κάλαμος Αττικής, Κινέτα, Μάτι, Πεντέλη, Χίος, Ρόδος, Ζάκυνθος, Εύβοια, Αρκαδία.
 

Οι περισσότερες από τις 13 περιοχές που επελέγησαν διέθεταν κυρίως πεύκα τα οποία αναγεννώνται φυσικά ύστερα από κάθε πυρκαγιά  

Το θέμα της αναδάσωσης δεν είναι απλό ενώ ερωτηματικά γεννά και το κόστος της υλοποίησης του σχεδίου των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δασολόγοι επισημαίνουν πως είναι προβληματικό να γίνονται φυτεύσεις σε χώρους όπου τα δάση έχουν ξεκινήσει να αναγεννώνται φυσικά. Παράλληλα, οι περισσότερες από τις 13 περιοχές που επελέγησαν διέθεταν κυρίως πεύκα τα οποία αναγεννώνται φυσικά ύστερα από κάθε πυρκαγιά εφόσον προστατευτούν από την υπερβόσκηση και την αποσάθρωση του εδάφους από φαινόμενα όπως οι πλημμύρες. Όμως μέτρα προστασίας όπως μικρά φράγματα σε λεκάνες χειμάρρων, δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται στα έργα που εξαγγέλλει το υπουργείο. Οι δασολόγοι θεωρούν υπερβολικό το κόστος άνω των 1.400 ευρώ ανά στρέμμα για την αναδάσωση περιοχών οι οποίες βρίσκονται ήδη σε διαδικασία φυσικής αναγέννησης εφόσον δεν έχουν καεί δύο φορές και απανωτά.

Μιας και οι δασικές υπηρεσίες υποστελεχώνονται δραματικά, οι μελέτες θα ανατεθούν σε ιδιωτικά γραφεία (τα οποία πιθανόν να αναλάβουν και τα επιτόπου έργα). Οι φυτεύσεις θα ξεκινήσουν το 2021 με σκοπό να ολοκληρωθούν το 2026, ενώ θα περιλαμβάνεται και «εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκαταστημένων αναδασώσεων» έως το 2030. Η υλοποίηση του σχεδίου θα χρηματοδοτηθεί με 309 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 391 από ΕΣΠΑ, πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλους πόρους.


Διαβάστε επίσης:
Έργα μολύνουν όλο το αλιευτικό πεδίο του Σαρωνικού
Παραχώρηση άνευ όρων, αιγιαλού και νησιών σε εταιρείες
εμφάνιση σχολίων