0
1
σχόλια
415
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Οι νέοι στους δρόμους Γαλλίας και Ισπανίας
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
7 Οκτωβρίου 2026

Στη Γαλλία μπλοκάρουν τα σχολεία. Στην Ισπανία κατασκηνώνουν στις πλατείες για το στεγαστικό. Μια νέα γενιά αισθάνεται ότι η Ευρώπη και οι πολιτικοί της, δεν της εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή.

Ισπανία: «Μπορείτε να κερδοσκοπείτε με ρολόγια, κοσμήματα, cryptos και Ferrari. Όχι όμως με τα γ@μημέν@ σπίτια μας». Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σε 50 πόλεις για τη στεγαστική κρίση που οδηγεί πλέον τη χώρα σε εκλογές Ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez προκήρυξε πρόωρες εκλογές εφόσον τα δεξιά - ακροδεξιά κόμματα καταψήφισαν το έκτακτο πακέτο μέτρων για το στεγαστικό.

Γαλλία: «Θα ήθελα να ανησυχώ για τις εξετάσεις μαθηματικών, όχι για το μέλλον μου». Στη Γαλλία, οι μαθητικές κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για ένα υπο - χρηματοδοτούμενο σύστημα που ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες.

Το κοινό πολιτικό πρόβλημα είναι ότι οι νέοι δεν βλέπουν πλέον μικρές μεταρρυθμίσεις ή επιμέρους μέτρα ως λύσεις, αλλά ως προσωρινά «μπαλώματα» σε βαθύτερες κοινωνικοοικονομικές κρίσεις. «Εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα πολιτικά κόμματα και όχι οι πολιτικοί σε αυτό που θέλει ο κόσμος. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί»...

Παρότι τα δύο κινήματα έχουν διαφορετικές αφορμές, εκφράζουν ένα κοινό πρόβλημα για τις κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης: μια γενιά νέων που αισθάνεται ότι στερείται την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια που, σε μεγάλο βαθμό, είχαν οι γονείς της.

Στην Ισπανία, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 80% μέσα σε μία δεκαετία.

Αφορμή για την πρόσφατη έκρηξη οργής ήταν η έξωση μιας 87χρονης γυναίκας στη Μαδρίτη, αφού επενδυτικό ταμείο αύξησε το ενοίκιό της κατά 230%. Για όσους διαθέτουν πάνω από το μισό εισόδημά τους για στέγαση, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική. Ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου μπορεί να κοστίζει όσο ένας ολόκληρος μέσος μισθός.

Αυξανόμενα ενοίκια, κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων, βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις και στάσιμοι μισθοί έχουν κάνει την ανεξάρτητη ζωή όλο και πιο δύσκολη για τους νέους εργαζόμενους. Το κράτος, αντί να θεωρείται ουδέτερος διαμεσολαβητής, αντιμετωπίζεται από πολλούς ως παράγοντας που διευκολύνει την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων.

Στη Γαλλία, οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη Γαλλία, οι μαθητικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τα βόρεια προάστια του Παρισιού και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για ένα υποχρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό σύστημα που, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενισχύει αντί να μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Μαθητές μπορεί να χάνουν για μήνες μαθήματα επειδή οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών δεν καλύπτονται. Τα σχολικά ωράρια φτάνουν από 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Παράλληλα, υπάρχουν σχολικά κτίρια με διαρροές, κατσαρίδες και καταρρέοντα ταβάνια.

Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν περιορισμένα περιθώρια κινήσεων, λόγω δημοσιονομικών πιέσεων και έλλειψης κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών.

εμφάνιση σχολίων